Nagyvilág

A srebrenicai vérengzésre emlékeznek

A srebrenicai vérengzésre, azaz csaknem 8 ezer muzulmán szerbek általi lemészárlásának 11. évfordulójára emlékeznek kedden Boszniában, ahol az évforduló alkalmával újabb 505 áldozatot temetnek el.

A második világháború óta legnagyobb arányú európai öldöklés évfordulóján az áldozatok egy kis részének, 505 embernek a maradványait a potocari emléktemetőben helyezik végső nyugalomra, Srebrenica bejáratánál. A temetőben korábban már kétezer áldozatot temettek el. A mostani szertartás alkalmával elföldelendő áldozatokat – a legfiatalabb 15, a legidősebb 78 éves volt halálakor – DNS-vizsgálattal azonosították.

Vallási szertartást tartanak, politikusok ezúttal azonban nem mondanak beszédet. Jelen lesznek a tragédia túlélői, illetve az áldozatok hozzátartozói, és ott lesz Carla Del Ponte, a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék ügyésze.


A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el az akkor holland ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló kelet-boszniai muzulmán enklávét. Az elkövetkező napokban a város közel nyolcezer férfi és fiú lakosát lemészárolták, a nőket és a kisebb gyerekeket kitelepítették. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) eddig hat szerb katonai vezetőt és tisztet ítélt el, de a tömegmészárlás feltételezett értelmi szerzője és “kivitelezője”, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic ma is szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik