Nagyvilág

Nem engednek a cseh szociáldemokraták

A cseh szociáldemokraták elutasították a Polgári Demokratikus Párt ajánlatát, hogy negyedikként csatlakozzanak a jobbközép koalícióhoz, így tovább folytatódik a kiútkeresés a júniusi választások után kialakult patthelyzetből, nem kizárt az előrehozott választás sem.

Nem tartjuk valószínűnek, hogy ez az ajánlat számunkra elfogadható lenne – jelentette ki Jirí Paroubek pártelnök, kormányfő, aki megjegyezte, hogy ennek ellenére a nap folyamán a párt vezetése még ezt az eshetőséget is megvizsgálja.

A szociáldemokrata párt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos programbeli feltételek alapján lehetővé tenné egy polgári demokrata kisebbségi kormány megalakulását – közölte Paroubek. Szerinte a másik reális változat az, hogy szakértői kormány alakulna, amelyet közösen alakítana a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt. A párt ugyanakkor szakértői bizottságot hozott létre, amely megvizsgálja mi az, ami a szociáldemokraták számára elfogadható, illetve nem fogadható el a koalíció programjából.


Mirek Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt elnöke, akit Václav Klaus államfő bízott meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, pártja vezetőségi ülése után közölte, hogy számukra ezek a megoldási javaslatok elfogadhatatlanok.


Nem kizárt az előrehozott választás


A kialakult helyzetben a helyi megfigyelők általános véleménye az, hogyha nem jön létre valamiféle megállapodás a polgári demokraták és a szociáldemokraták között, akkor Csehországban előrehozott választásra kell számítani.

A négyeskoalíció elutasításával a szociáldemokrácia kinyilvánította, hogy nem akar távozni kormányzati pozíciójából, nem akarja lehetővé tenni az új kormány megalakulását, s a képviselőházi elnöki tisztséget sem akarja. Az egyetlen amit akarnak, ami a programjuk, hogy gátolják a választás utáni tárgyalásokat – szögezte le Topolánek. Én már nem is értem mit akarnak. Talán teljes egészében blokkolni a tárgyalásokat, vagy egyszerűen csak ártani – jegyezte meg Topolánek.

A házelnök személye kulcsfontosságú

A június elején megtartott képviselőházi választást ugyan három százaléknyi különbséggel a polgári demokraták nyerték a szociáldemokraták előtt, de az általuk létrehozott hárompárti jobbközép koalíciónak és a szociáldemokrata-kommunista ellenzéknek jelenleg egyaránt 100-100 mandátuma van a parlamenti alsóházban.

A három párt ugyan koalíciós szerződést írt alá, de a jelenlegi helyzetben az ellenzékkel való alku nélkül nincs esély arra, hogy a Topolánek vezette kormány bizalmat kapjon a parlamentben. Eddig azonban még a házelnököt sem sikerült megválasztani, a koalíció jelöltjei két ízben is meg buktak. A harmadik választási kísérletre pénteken kerül sor. Paroubek azonban javasolta, hogy a jelenlegi patthelyzetre való tekintettel a választást egy héttel vagy akár tíz nappal halasszák el, hogy a pártok tárgyalások útján próbáljanak kiutat találni a helyzetből.


A házelnök személye azért rendkívül fontos, mert ha megbukik az első két kormányalakítási kísérlet, amelyre a jelölés az államfő kezében van, akkor a harmadik kormányfői megbízatást a házelnök adja. A szociáldemokraták célja, hogy megszerezzék ezt a posztot, s így az esetleges harmadik menetben ők próbálkozhassanak kormányalakítással.


A szociáldemokrata pártelnök ismételten leszögezte, hogy a megoldást az öt pártnak kell közösen megtalálnia, s nem szabad a tárgyalásokból kizárni a kommunistákat sem. A koalíció eredetileg bojkottálta a kommunistákat, de az utóbbi napokban már velük is tárgyalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik