Nagyvilág

Janukovics lesz az ukrán kormányfő

Olekszandr Moroz, az ukrán parlament szocialista párti elnöke kedden hivatalosan is bejelentette egy új, oroszbarát koalíció létrehozását, csapást mérve ezzel Viktor Juscsenko elnök Nyugat-barát, reformpárti szövetségeseire.

A törvényhozás plenáris ülésén Moroz deklarálta, hogy szétesett az előző, “narancsszínű koalíció”, ugyanakkor létrejött “a válságellenes többség” a Régiók Pártja, a kommunisták és a szocialisták 238 képviselőjének támogatásával. Az új koalíció egyhangúlag Viktor Janukovicsot, a Régiók Pártjának elnökét jelölte Ukrajna kormányfőjének.

A szocialista pártot vezető Moroz felolvasta frakciótársainak vonatkozó nyilatkozatát, amelyben azok leszögezik, hogy kilépnek a Julija Timosenko Tömbjével és az államfőhöz kötődő Mi Ukrajnánk mozgalommal közösen alkotott koalícióból.

Moroz, akinek átállása vezetett el múlt hét végén a narancsszínű koalíció végleges felbomlásához, csak úgy tudta megtenni bejelentését, hogy párttársai közben “megszállták” az elnöki pulpitust, valamint a parlamenti szavazóberendezés pultját. Közlését hívei megtapsolták, míg volt szövetségesei “Judást” kiáltottak felé.

A szavazóberendezés pultjánál kisebb összetűzésre is sor került a szembenálló képviselők között. A Régiók Pártjához tartozó, s a berendezést “védő” honatyák Morozt éltető jelszavakat skandáltak, a Mi Ukrajnánk képviselői pedig azt kiabálták: “Szégyen Morozra!” A bejelentés után a házelnök szünetet rendelt el, és összehívta a frakcióvezetők egyeztető tanácsát.

Visszatérés Moszkvához

Az új koalíció megalakulása drasztikus irányváltást jelent a volt szovjet köztársaság számára kevesebb mint két évvel azután, hogy a “narancsszínű forradalom” utcai tömegtüntetései Nyugat-barát útra állították Ukrajnát, és kiszakították Moszkva árnyékából. Az idén márciusban megtartott választások után a narancsszínű koalíció tagjai hónapokon át huzakodtak a főbb állami tisztségek elosztásán.

Végül megegyeztek Timosenko miniszterelnök-jelöltségéről és arról, hogy a Mi Ukrajnánk jelöltje legyen a törvényhozó testület új elnöke. Amikor azonban a kelet-ukrajnai gyáriparosok érdekeit képviselő, Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja felajánlotta támogatását Moroznak az általa is áhított parlamenti elnöki szék elnyeréséhez, a szocialista párt csatlakozott a Régiók Pártja és a kommunisták szövetségéhez.

A koalíció illetékesei megismételték hétfőn, hogy nyitva tartják az ajtót más pártok előtt is. Megfigyelők szerint mindenekelőtt Juscsenko hat kisebb pártból álló Mi Ukrajnánk tömbjét akarják megnyerni közös kormányzásra, de az egyértelműen Nyugat- és szabadpiac-ellenes kommunisták jelenléte az új koalícióban egyes megfigyelők szerint kizárja a NATO- és EU-tagságra törekvő Juscsenko tömbjének csatlakozását. Mivel az oroszbarát koalíció 238 helyet mondhat magáénak a 450 fős törvényhozó testületben, így – számszerűleg legalább is – nem szorul rá Juscsenko tömbjének támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik