Nagyvilág

Bush üdvözölte Bászájev megölését

George Bush amerikai elnök meggyőződését fejezte ki, hogy ha az orosz biztonsági erők megölték Samil Bászájev csecsen lázadóvezért, úgy „arra rászolgált".

Orosz tisztségviselők hétfőn délután jelentették be, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) különleges akciójában megsemmisítették a 2004-es véres beszlani iskolafoglalás kitervelését magára vállaló Bászájevet és még tizenkét csecsen gerillát.

„Ha valóban arról az emberről van szó, aki parancsot adott a beszlani gyermekek megölésére, azt gondolom, rászolgált erre” – mondta Bush hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol külföldi újságíróknak, köztük a hivatalos orosz hírügynökség tudósítójának nyilatkozott a nyolcak szombaton nyíló szentpétervári csúcstalálkozójával kapcsolatban. Hozzátette mindazonáltal, hogy az amerikai hatóságok még adatgyűjtést folytatnak annak megerősítésére, hogy valóban Bászájevet ölték-e meg az előző éjjel végrehajtott ingusföldi akcióban.

Előzőleg az Európai Unió is üdvözölte a legkegyetlenebb és legbefolyásosabb csecsen lázadóvezér megölését. Ugyancsak elégedettségét fejezte ki Bászájev megsemmisítésével kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betöltő Karel De Gucht belga külügyminiszter.

A moszkvai bejelentés után Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott: Bászájev halála megérdemelt megtorlás a beszlani gyerekekért, a bugyonnovszki áldozatokért, a Moszkvában, valamint más oroszországi régiókban, így Ingusföldön és Csecsenföldön véghezvitt terrorakciókért. Az 1995-ös bugyonnovszki kórházfoglalásban csaknem 130, a 2004-es beszlani iskolafoglalásban több mint 331 ártatlan ember, köztük 186 gyerek vesztette életét. Ezeket a véres, tömeges túszejtéseket közvetlenül vagy közvetve Bászájev irányította, ahogy a moszkvai Dubrovka színházban véghezvitt túszejtést is, amely 130 ártatlan halálos áldozattal járt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik