Nagyvilág

Amerikai támogatás a kubai demokráciáért

Az Egyesült Államok elnöke hétfőn 80 millió dollárnyi kiegészítő támogatást ajánlott fel a „kubai demokrácia megteremtésére”.

George Bush szerint a támogatás segítséget nyújt a kubaiak számára, hogy Castro elnyomó hatalmából a szabadság és a demokrácia felé forduljanak. Az amerikai vezető emellett jóváhagyta Condoleezza Rice külügyminiszter javaslatát, amellyel a nyolcvan millió dolláros támogatást két évvel meghosszabbítják – írja a BBC.


A támogatással és a tervezetben megfogalmazott ajánlásokkal az Egyesült Államok „Kuba bátor ellenzéki vezetőit” kívánja segíteni, és azokat a kubaiakat, akiket a félelem elhallgattat, de szívük mélyén egy szebb jövőről álmodnak –fogalmazott Rice.



A tervezet megerősíti a kommunista rezsim ellen eddig érvényben lévő szankciókat, és támogatja azokat a törekvéseket, melyek arra irányulnak, hogy a lakosság cenzúrázatlan információhoz jusson.

A támogatás is mutatja, hogy aktívan dolgozunk Kubáért, nem csupán ölbe tett kézzel várjuk a változást – mondta Bush. A tervezet elfogadásával egy olyan szövetséget jelent a kubai néppel, mely a Kubának nyújtandó további segítségnyújtás módját körvonalazza -tette hozzá.



A rezsim tiltakozik



A kommunista ország ellenben úgy kommentálta a hírt, hogy az Egyesült Államok „arrogáns és kínos döntésével” egy legitim kormányzat megdöntését akarja elérni.



A kubai nemzetgyűlés elnöke, Ricardo Alarcon szerint a világnak fel kellene háborodnia az Egyesült Államok ezen akcióján. Az Egyesült Államoknak nem fog sikerülni, hogy tönkretegye a nemzetet, de intézkedéseivel szenvedést és bajt hoz a kubai emberekre –mondta.



Az Egyesült Államok és Kuba közti viszony Fidel Castro 1959-es hatalomra jutása óta romlott meg, és a két állam között azóta megszakadt a diplomáciai viszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik