Nagyvilág

Az al-Kaida bosszúból megkínzott és megölt két katonát

Két amerikai katona megcsonkított holttestéről készült videofelvételt tett közzé az interneten az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó egyik iraki csoport hétfőn.

„Íme egy film a Juszufíja közelében elrabolt két amerikai katona holttestének maradványairól. Azért mutatjuk be, hogy bosszút álljunk nővérünkön, akit ugyanahhoz a hadosztályhoz tartozó katona erőszakolt meg, amelyhez ez a két katona tartozott” – írta az interneten közzétett videofelvétel bevezetőjében a Mudzsáhidok Súra Tanácsa nevű szunnita lázadó csoport.

A Bagdadtól délre fekvő Mahmúdíjában márciusban egy 15 éves iraki lányt erőszakoltak meg amerikai katonák, majd három családtagjával együtt megölték. Az ügyben eddig négy amerikai katona, illetve a gyilkossággal gyanúsított, azóta leszerelt Steven Green ellen emeltek vádat. Green múlt csütörtökön ártatlannak vallotta magát a Kentucky állambeli Louisville bíróságán.

A felvételen két, kegyetlen kínzások nyomát viselő, lefejezett holttest látható. Egyikük fejét egy fegyveres győzelmi jelvényként tartja a kezében. A másik tetemen egy másik fegyveres lábbal tapos.

Az al-Kaida iraki csoportja június 20-án közleményben jelentette be, hogy megölte azt a két amerikai katonát, akiknek négy nappal korábban egy juszufíjai ellenőrző pontnál veszett nyoma. Az iraki védelmi minisztérium illetékese azt is közölte, hogy a két közlegény holttestén „brutális kínzások” nyomai voltak láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik