Nagyvilág

Eltörlik Szlovákiában a vizitdíjat

A kormányprogram alapelveiről és az államtitkári posztok elosztásáról állapodott meg Pozsonyban a Robert Fico, Ján Slota és Vladimír Meciar alkotta koalíciós tanács, amely jelezte: marad a 19 százalékos egykulcsos adó, és várhatóan január elsejétől megszüntetik a vizitdíjat.

Az új államtitkárok neveit és a posztok tárcák közti elosztásának adatait nem közölték, csupán azt jelentették be, hogy Robert Fico szociáldemokrata pártja, a Smer tizenhárom, a szélsőséges Ján Slota nevével jegyzett SNS hét, a Vladimír Meciar vezette Néppárt – HZDS hat államtitkári posztot kap. A miniszteri posztok elosztása már a kormány kinevezése óta ismert: a Smer tizenegy, a SNS három, Meciar pártja pedig két tárcát vezet, a tárcavezetők a napokban már elfoglalták a bársonyszékeket.

A koalíciós pártok megállapodása szerint július végéig ismertté válik az új kormány programja, amelyről a tervek szerint augusztus 3-án szavaz majd a törvényhozás. A partnerek azt már egyértelműen jelezték, hogy minden tétovázás nélkül, a lehető legkorábbi hatállyal megszüntetik az egészségügyben alkalmazott vizitdíjat, mert a kormány programjának vezérfonala a szociális szolidaritás elveit követi. Robert Fico közölte: megmarad a 19 százalékos egykulcsos adó, a monopóliumokat azonban visszamenőleges hatállyal megadóztatják, de az egykulcsos 19 százalékos áfa csökkentésének mértékében még nincs egyezség.

Megállapodtak a minimálbér és a minimális nyugdíj határának emelésében, és mindhárom kormányerő pártolja azt a törekvést, hogy a családon kívüli adományozás ismét adóköteles legyen. Elképzelhető, hogy helyet kap a kormányprogramban az a törekvés is, hogy az anyák minden új szülés esetén körülbelül húszezer koronának megfelelő egyszeri támogatást kapjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik