Nagyvilág

Az USA hajlandó Észak-Koreával tárgyalni

Az Egyesült Államok kétoldalú találkozót ajánlott fel Észak-Koreának azzal a feltétellel, hogy Phenjan visszatér az atomprogramjáról tartott hatoldalú tárgyalásokhoz.

Christopher Hill, a hatoldalú tárgyalásokon részt vevő amerikai küldöttség vezetője tett erről bejelentést szombaton, szöuli látogatásán, hangsúlyozva ugyanakkor: ez nem jelenti annak a phenjani követelésnek a teljesítését, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea kétoldalú tárgyalásokon keressen megegyezést az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos vitában.
Mint Hill kifejtette, a kétoldalú találkozóra a hatoldalú tárgyalások alkalmával, annak helyszínén, a tárgyalások valamelyik szünetében kerülhetne sor.

A hatoldalú tárgyalásokon, amelyek három évvel ezelőtt kezdődtek, öt részvevő – az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország – arra próbálja rávenni Észak-Koreát, hogy hagyjon fel atomfegyverprogramjával. Észak-Korea a múlt év novembere óta nem hajlandó részt venni e tárgyalásokon, mert az Egyesült Államok szankciókat rendelt el több vállalata ellen.

Phenjan kétoldalú tárgyalásokat követel, mert álláspontja szerint az amerikai katonai fenyegetés kényszeríti arra, hogy nukleáris elrettentő erő létrehozásával szavatolja biztonságát. Ha nemzetközileg garantált ígéretet kapna arra nézve Washingtontól, hogy az Egyesült Államok nem intéz ellene katonai támadást, megoldhatóvá válna az észak-koreai atomfegyverekkel kapcsolatos nemzetközi vita is – hangoztatják Phenjanban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik