Nagyvilág

Észak-Korea háborús cselekedetnek értékelné a szankciókat

Észak-Korea háborús cselekedetnek tekintené, ha rakétakísérletei miatt nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtanák - figyelmeztetett Hang Szong Rjor észak-koreai helyettes ENSZ-nagykövet pénteken.

A diplomata – aki felszólította az Egyesült Államokat, hogy bizonyítsa, hogy békén akar élni -, megerősítette, hogy országa addig nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, amíg Washington fel nem oldja a pénzmosás vádja miatt zárolt észak-koreai számlákat.

Kijelentette, hogy a macaói Banco Delta Asia pénzintézetben befagyasztott észak-koreai számlák felszabadítása minimális alapfeltétele a tárgyalásoknak, legyenek azok akár kétoldalú, akár az észak-koreai atomprogramról folyó hatoldalú egyeztetések.
Az amerikai pénzügyminisztérium felfüggesztett minden tranzakciót a macaói bankkal és más pénzintézetekkel, amelyeket azzal vádolt, hogy tisztára mossák az észak-koreai rezsim piszkos pénzeit, elősegítve ezzel a kommunista ország atomfegyverkezési programjának finanszírozását.

Eközben Aszo Taro japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió a végsőkig kitart és nem hajlandó kompromisszumot kötni a Biztonsági Tanács elé amerikai, brit és francia támogatással beterjesztett határozati javaslat ügyében. A szerdán végrehajtott rakétakísérleteket elítélő és szankciók bevezetését előirányzó határozattervezet elfogadását Oroszország és Kína is ellenzi. A szavazás időpontját hétfőn jelentik be, és a hétvégén folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések a kínai és orosz fél meggyőzésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik