Nagyvilág

Polt Péter az európai főügyészek alelnöke

Polt Péter volt magyar legfőbb ügyészt választotta igazgatótanácsi alelnökévé az Európai Legfőbb Ügyészek Konzultatív Tanácsa, amely az Európai Legfőbb Ügyészi Konferencia (CPGE) Moszkvában zárult hetedik ülésszakán tartotta első ülését.

Az új testület, amely az Európa Tanács (ET) bizottságaként az európai főügyészek intézményesített szervezete lett, az ET miniszteri tanácsát segíti majd tanácsokkal, és felváltja az CPGE irodáját. A moszkvai ülésen megválasztott igazgatótanács elnöke Harald Range alsó-szászországi főügyész lett – mondta Polt Péter.

A kétnapos konferencia középpontjában az egyéni jogok védelme állt, és egy-egy munkacsoport foglalkozott a szabadságuktól megfosztottak, illetve a tanúk és áldozatok, különösen a fiatalkorúak jogainak védelmével. Az ügyészeknek nagyon fontos kötelezettségeik vannak mindkét téren, s szerepüket tovább kell erősíteni, mindent megtéve e jogok érvényesüléséért – foglalt állást a konferencia. A CPGE és az új tanács is súlyt helyez a nemzetközi együttműködés erősítésére, aminek része az információcsere és más jogsegély teljesítése is – közölte Polt, megjegyezve: ez magába foglalja ugyan a kiadatásokkal kapcsolatos ügyészi szerepkört is, de a döntés országoktól függően más hatóságokra tartozik.

A konferencia szerdai ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök burkolt szemrehányást tett Nagy-Britanniának, amiért menedékjogot ad egyes terrorizmussal vádolt személyeknek ahelyett, hogy kiadná őket. Jurij Csajka orosz főügyész a konferenciát záró sajtóértekezletén az Interfax szerint azt mondta, hogy a résztvevők olyan együttműködésben egyeztek meg, amely a kiadatásra is kiterjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik