Nagyvilág

Palesztin feltételek az izraeli katonáért

Az izraeli tizedest túszul ejtő palesztin fegyveresek készek elengedni foglyukat, ha Izrael menetrendet jelöl meg az ott fogva tartott palesztinok kiszabadulására – közölték az egyiptomi közvetítőkön keresztül folytatott tárgyalásokhoz közel álló palesztin források.

Egy ilyen tárgyalási ajánlat a palesztin fegyveresek álláspontjának nyilvánvaló enyhülését mutatja. Az említett források ugyanakkor úgy értesültek, hogy Izrael közölte: továbbra is elutasít egy ilyen javaslatot, és csupán néhány fogoly elengedésére hajlandó év végéig anélkül, hogy erre határozott ígéretet tenne.

Rakéta csapódott be szerdán, két napon belül immár másodszor az izraeli Askelón városba, a lövedék egy gyümölcsöskertbe hullott. Egészségügyi források szerint egy ember megsérült, az izraeli hadsereg azt állította, hogy senkinek sem esett bántódása.

Katonai források szerint egy másik palesztin rakéta csapódott be az előzővel csaknem egy időben a Gázai övezet határa közelében fekvő Zikim izraeli városba is, itt sincsenek áldozatok.

Az izraeli hadsereg páncélosai szerda este sötétedés előtt behatoltak a Gázai övezet északi részébe, és harcálláspontokat foglaltak el két volt zsidó telepen, amelyeket még a tavalyi kivonuláskor ürítettek ki – közölték szemtanúk.

Az egykori zsidó telepek nagyon közel vannak Izrael és a Gázai övezet határához, egyikük Elei Színai, ahonnan Hamász-fegyveresek kilőtték az Askelónba előző nap becsapódott rakétát. A hadsereg egyik szóvivője cáfolta a szemtanúk állítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik