Nagyvilág

Jobboldali győzelem Macedóniában

A macedón miniszterelnök elismerte, hogy vereséget szenvedtek a szerdán tartott parlamenti választásokon, és gratulált Nikola Gruevszkinek, az ellenzék fő erejét képező jobboldali párt elnökének a győzelemhez.

A szavazatok 36 százalékának összeszámlálása után a Nikola Gruevszki által irányított nemzeti, jobboldali VMRO–DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) 33 százalékkal vezetett, a Vlado Bucskovszki kormányfő vezette Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 24 százalékos eredménnyel a második helyre szorult. A VMRO–DPMNE arra számít, hogy a 120 parlamenti mandátumból 55-öt szerzett meg.

Bucskovszki közölte, hogy telefonon gratulált Gruevszkinek, és arra kérte, a lehető legrövidebb időn belül alakítson kormányt. Úgy vélte, hogy a választások legfőbb nyertese Macedónia, amelynek polgárai megmutatták, hogy képesek szabad és tisztességes választásokon szavazni.

Az 1991-ben függetlenné vált volt jugoszláv köztársaságban negyedik alkalommal tartottak parlamenti választásokat, amelyeket a múltban szabálytalanságok jellemeztek. Az olykor erőszakossá vált választási kampány során az Európai Unió és a NATO figyelmeztette az országot, hogy a szabálytalanságok esetleges megismétlődése az euroatlanti integráció lelassulását vonhatja maga után.

A szociáldemokraták vezette, több kis baloldali szláv pártot is tömörítő Együtt Macedóniáért tömb és az albán kisebbség legerősebb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) alkotja a jelenlegi koalíciót, amely 2002 ősze óta irányítja az országot. Választási veresége jórészt abból ered, hogy képtelen volt megbirkózni a gazdasági gondokkal, emelni a lakosság életszínvonalát. A gazdaság továbbra is stagnál, a munkanélküliségi ráta pedig 36 százalék körül mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik