Nagyvilág

Putyin szerint London terroristákat véd

Terroristagyanús személyek oltalmazását vetette burkoltan Nagy-Britannia szemére Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Legfőbb Ügyészi Konferencia (CPGE) moszkvai ülésén, amelyen a magyar színeket Polt Péter volt főügyész képviseli az igazgatótanács tagjaként.

Nehezen értjük, miért kapnak egyes terrorizmussal vádolt személyek politikai menedékjogot ahelyett, hogy kiadnák őket – panaszkodott Putyin az Európa Tanács (ET) égisze alatti CPGE szerdán megnyílt kétnapos ülésén, egyértelműen Nagy-Britanniára célozva, amely menedékjogot adott a csecsen szeparatista kormányhoz tartozó Ahmed Zakajevnek, valamint a volt “oligarcha” Borisz Berezovszkijnak, aki nemrég államcsíny szükségességét emlegette Oroszországban.

London több ízben rámutatott: Zakajev és Berezovszkij kiadása ügyében a brit bíróságok az illetékesek, s a terrorizmus vádját bizonyítani kell, ami Moszkvának eddig nem sikerült.

Az orosz elnök elmarasztalt egyes államokat abban is, hogy az emberi jogok védelmének témáját politikai nyomás kifejtésére használják ki. Lettországra célozva Putyin sérelmezte, hogy néhol szemet hunynak az orosz ajkú kisebbségek jogainak megsértése fölött, s feloszlatnak antifasiszta demonstrációkat, miközben eltűrik a volt nácik felvonulásait.

A moszkvai CPGE-ülés középpontjában az ügyészekre nehezedő kettős szorítás állt, akiknek egyszerre kell visszaszorítaniuk a bűnözést és biztosítaniuk az emberi jogokat. Ráadásul mindezt egyre hatékonyabban és a nemzetközi egyezmények betartásával kell elérniük – mondta az MTI-nek Polt Péter, aki elnökölt is az első napi záróplénumon. Ezen összegezték a – fogva tartottak, illetve a bűncselekmények áldozatai jogainak biztosításával foglalkozó – két munkacsoport következtetéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik