Nagyvilág

Ideiglenes kormány Hollandiában

Beatrix holland királynő szerdán az eddigi miniszterelnököt, a múlt hét végén lemondott Jan Peter Balkenendét bízta meg egy átmeneti kormány megalakításával.

Ennek – mint a belga híradások közölték – a november 22-i előrehozott választásokig kell majd vezetnie az országot. Balkenende lemondására, illetve a parlamenti választások előrehozatalára azért volt szükség, mert a múlt héten kilépett a holland kormánykoalícióból annak legkisebb tagpártja, a baloldali liberálisokat tömörítő Demokraták 66 (D66). A párt Rita Verdonk bevándorlásügyi miniszter kormányban maradása miatt vonta meg bizalmát a kabinettől.

Verdonk személye a szomáliai származású képviselő, Ayaan Hirsi Ali ügye miatt került a középpontba: a miniszter szokatlan szigorúsággal érvénytelennek nyilvánította a nemzetközileg is ismert és emberi jogi tevékenységéért elismert képviselőnő holland állampolgárságát. Bár később ezt a döntést a kormány gyakorlatilag visszavonta, a D66 azt szerette volna, hogy a másik liberális párt, a jobboldalt erősítő VVD (Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért) elnökségére is pályázó Verdonk távozzon a kabinetből. Ezt azonban nem sikerült elérnie.

A VVD és Balkenende Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) most várhatóan kisebbségi kormányt alakít, legfőbb feladatként a választások megszervezésével, illetve a jövő évi költségvetés elkészítésével. A parlamenti választásokat eredetileg jövő tavasszal kellett volna megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik