Nagyvilág

Államcsínnyel vádolja a román kormányfőt az államfő

Államcsínykísérlettel vádolta Traian Basescu román államfő Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt az Irakban állomásozó katonák visszahívására tett javaslata miatt, melynek nyomán egyes bukaresti politikai elemzők egyenesen a kormányfő lemondását látnák szükségesnek.

A bukaresti megfigyelők egy része úgy értékeli: Tariceanu saját kelepcéjébe sétált azzal, hogy a múlt héten Teodor Atanasiu román védelmi miniszterrel együtt az Irakban szolgáló román katonák visszahívását indítványozta, mégpedig az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevében.

A miniszterelnöknek és a védelmi tárca ugyancsak liberális vezetőjének a kezdeményezése végül a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) múlt pénteki ülésén megbukott. Az államfő elnöklete alatt álló, számos kulcsfontosságú tárca és a titkosszolgálatok vezetőiből álló testület ugyanis indokolatlannak tartotta ezt a katonai és külpolitikai lépést. Az államfő a múlt héten még csak hibának nevezte a liberálisok javaslatát, most azonban egyenesen „Románia ellen elkövetett államcsínynek” minősítette azt.

A román sajtóban az utóbbi napokban elterjedt: a csapatkivonást maga Basescu akarta bejelenteni, a Cotroceni-palotából azonban még idő előtt átszivárgott a hír a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Victoria-palotába, a kormányfő pedig saját fegyverével akart visszavágni legnagyobb politikai ellenfelének. Tariceanu állítólag megpróbálta maga „bezsebelni” azt a népszerűségi „profitot”, amelyet a katonák visszavonásának témája biztosíthat.

Romániában ugyanis a lakosság többsége nem támogatja az iraki katonai szerepvállalást, legalábbis ezt mutatta ki egy kedden napvilágra került közvélemény-kutatás, amely szerint a románok 62 százaléka helyeselné a román csapatok hazahívását. A vita menete önmagában is nyilvánvalóvá tette az elemzők számára: a liberális pártelnöki posztot is betöltő kormányfő és a demokrata párt színeiben államfői székbe jutott Basescu, illetve a közös koalícióban helyet foglaló demokraták és liberálisok közötti ádáz politikai küzdelem egyik mozzanatáról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik