Nagyvilág

Elengednek hatvan rabot Gunatánamóból

Pár héten belül hazaküldenek és szabadon engednek majdnem hatvan afgán foglyot, akit a guantánamói amerikai különleges börtönben tartanak fogva – jelentette be az afganisztáni megbékélési bizottság kedden.

Az 59 foglyot csak kisebb jelentőségű bűncselekményekkel vádolják, és röviddel hazaérkezésük után elengedik. Több csoportban utaznak Kabulba, és az egész folyamat pár hétig, talán két-három hétig tart – mondta a kormánybizottság elnöke Kabulban. A kiszabadulásuk egy afgán kormányprogram részét alkotja, amely a Guantánamóban tartott összesen 96 afganisztáni illetőségű fogoly kiszabadítását célozza.

Hamid Karzai afgán és George Bush amerikai elnök tavaly májusban állapodott meg abban, hogy az összes afgán foglyot repatriálják.

A bizottság elnöke közölte azt is, hogy a hét végén szabadon engedtek mintegy harminc afgán foglyot a Kabul mellett lévő Bagram katonai támaszpontról is.

A guantánamói amerikai börtönt 2002. január 11-én nyitották meg. A mintegy 30 országból származó fogva tartottak többségét 2001 végén Afganisztánban vagy Pakisztánban vették őrizetbe, és többségüket tálibokként vagy pedig az al-Kaida tagjaiként mutatták be a világnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik