Nagyvilág

Blair terrortámadástól tart

Nyilvánvaló és élő fenyegetés, hogy további terrortámadásokat követhetnek el Nagy-Britanniában - jelentette ki Tony Blair brit miniszterelnök kedden egy parlamenti bizottság előtti meghallgatáson, három nappal a londoni terrortámadások egyéves évfordulója előtt.

“Úgy vélem, ebben a pillanatban is nyilvánvaló és élő fenyegetéssel nézünk szembe. Azt akarom, hogy a rendőrség és a biztonsági szervek ennek a fenyegetésnek a kezelésére összpontosítsanak” – fogalmazott Blair. A rendőrség és a biztonsági szervek a tavalyi, tömegközlekedési eszközökön elkövetett, és 52 halálos áldozatot követelő robbantások óta eltelt időszakban megakadályoztak újabb merényleteket, és tudomásuk van arról, hogy bizonyos csoportok hasonló támadásokat terveznek – mondta Blair.

A brit rendőrség és a titkosszolgálatok működését bírálatok érték a július 7-i merényletek után. Rendőrségi balfogások az utóbbi hónapokban neheztelést keltettek a szigetországbeli muzulmán közösség körében, sokan ugyanis úgy érzik, hogy igazságtalanul célponttá váltak.

A Populus közvélemény-kutató intézetnek a The Times című napilap számára készített, kedden közzétett felmérése szerint az 1,6 millió szigetországbeli muzulmán 13 százaléka úgy véli, hogy a londoni öngyilkos merénylők mártírok voltak. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök kedden a bizottság előtt szorgalmazta, hogy a moszlim közösségen belül a mérsékelt vezetők lépjenek fel határozottabban a szélsőséges nézetekkel és terjesztőikkel szemben. “Fel kell lépni a szélsőségesek nézetei ellen is, nem csak az eszközeik ellen” – hangsúlyozta.

Az iraki katonai jelenléttel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az ott szolgáló mintegy 7200 brit katona “jelentős részét” akár másfél éven belül kivonhatják. Részletes menetrendet nem vázolt fel, és megismételte, hogy addig maradnak ott a brit katonák, “amíg az iraki kormány szeretné”. A bizottságban az iráni atomprogram körül kialakult nemzetközi feszültségről is szó volt. Blair kijelentette: Teheránnak “minél hamarabb” választ kell adnia arra a nemzetközi javaslatcsomagra, amely a nukleáris program leállítását célozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik