Nagyvilág

41-re nőtt a valenciai metróbaleset áldozatainak száma

Kedd hajnali információk szerint 41-re emelkedett a hétfői valenciai metróbaleset halálos áldozatainak száma, 47-en sérültek meg. Kedd reggelre minden áldozatot azonosítottak már, köztük a szerelvény vezetőjét. Magyar származású sérültről nem tud a hatóság.

Az El Mundo spanyol napilap úgy tudja, hogy a kelet-spanyolországi Valencia városában hétfőn délután 1 órakor kisiklott metrószerelvény halálos áldozatai közül 13-an biztosan Torrent városból, Valencia tartományból valók, ahonnan a szerelvény érkezett. További 10 sérült, köztük egy 11 éves kislány szintén torrenti.

Nincs magyar hangzású név


Hétfőn délután 600 ember gyűlt össze a törvényszék előtt, hogy információt szerezzen a halottakról és esetleg segítsen azonosítani az áldozatokat. A munka folytatódik, amíg minden holttestet nem sikerül azonosítani. Vincente Rambla, a városi önkormányzat szóvivője elmondta, hogy a maradványokat néhány esetben nehéz azonosítani, mert szinte felismerhetetlenek. Mint kifejtette, 47-en sérültek meg, közülük még 12-en vannak kórházban és két ember állapota „nagyon súlyos, kritikus”.

Esetleges magyar áldozatokról a valenciai hatóságok továbbra sem tudnak, bár az áldozatok listája még nem teljes, és nemzetiséget sem tartalmaz. Csak arról tudtak egyelőre tájékoztatást adni, hogy „nincs magyarul hangzó név” a halottak között.

Túl gyorsan ment

A hatóságok továbbra is hangsúlyozzák, hogy baleset történt, a rendőrség teljességgel kizárja a terrortámadás lehetőségét. Valencia kormányzó-helyettese, Luis Felipe Martínez ismét kiemelte, hogy egy kerék eltörése és sebességtúllépés okozta a katasztrófát. A rendőrség szerint a vonat olyan gyorsan mehetett, hogy az első kocsi kisiklott, a másodiknak pedig eltörött a kereke és felborult.

Valenciában három napos gyászt rendeltek el. Az áldozatokat várhatóan kedden délután 7 órakor temetik. A szertartáson vélhetően részt vesz José Luiz Rodrigues Zapatero spanyol miniszterelnök is.

Nem ez volt az első


A tengerparti város ad otthont a katolikus családok szombaton megnyílt, V. világtalálkozójának. A találkozóra magyar zarándokokat is várnak, akiknek egy része hétfőn indult útnak Spanyolország harmadik legnépesebb városa felé. A július 9-ig tartó találkozóra meghívták XVI. Benedek pápát is, aki várhatóan a hét végén tesz látogatást a városban.

Tavaly szeptemberben már történt Valenciában egy komoly metróbaleset, akkor két szerelvény ütközött össze, harminc ember megsebesült, köztük négy súlyosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik