Nagyvilág

Megjósolhatatlan a mexikói elnökválasztás végeredménye

Megjósolhatatlannak bizonyult a vasárnap tartott mexikói elnökválasztás végeredménye a nagy közvélemény-kutató intézetek számára, az öt jelölt közül a két esélyesre leadott szavazatok száma között hibahatáron belül van a különbség. A győztest legkorábban szerdán hirdetik ki.

A szavazatukat leadott polgárok kikérdezése alapján készült felmérések szerint a baloldali Andrés Manuel López Obrador, Mexikóváros volt polgármestere, a Demokratikus Forradalom Pártjának (PRD) jelöltje és Felipe Calderón volt energiaügyi miniszter, a jelenleg kormányzó konzervatív Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje is megőrizte győzelmi esélyeit.


A törvények értelmében az államfő nem választható újra, ezért a PAN színeiben megválasztott Vincente Fox jelenlegi elnök nem indulhatott újra.

A kampánycsend beállta előtt kiadott legutóbbi felmérések 2-5 százalékos előnyt jeleztek López Obrador javára. Ha López Obrador győz, azzal tovább növekszik a latin-amerikai baloldali kormányok száma. Baloldali kormány van hatalmon Brazíliában, Argentínában, Bolíviában, Venezuelában, Uruguayban és Kubában.


Ha Calderón lesz a választás győztese, akkor a PAN maradhat hatalmon. A Nemzeti Akciópárt 2000-ben Vincente Fox győzelmével az Intézményes Forradalmi Párt 71 éves kormányzását törte meg.

A központi választási intézet (IFE) közép-európai idő szerint hat órakor közli az első részeredményt, amely több mint 7000 szavazókör adatait összesíti. Luis Carlos Ugalde, az IFE elnöke arra kérte a jelölteket, hogy várják meg az eredményeket a győzelem kihirdetésével. Úgy vélte, hogy a szavazás példamutató módon zajlott le, s a részvételi arány 60 százalék körül volt.

A mintegy 71 millió mexikói választópolgár a szövetségi parlament tagjaira is vasárnap szavazhatott. Egy felmérés szerint a PAN és a PRD egyaránt a voksok 31-31, a PRI pedig 28 százalékát szerezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik