Nagyvilág

Egyelőre nem mond le a cseh miniszterelnök

Jirí Paroubek cseh miniszterelnök készen áll arra, hogy azonnal benyújtsa lemondását, miután a képviselőháznak sikerül megválasztania az új házelnököt.

“A kormány úgy döntött, hogy egyelőre várjunk a lemondással” – mondta újságíróknak a rendkívüli kormányülés után Paroubek. A szociáldemokrata miniszterelnök múlt szerdán bejelentette, hogy a hétfői kormányülés lesz az utolsó, s utána benyújtja lemondását. Saját szavai szerint ezzel azt szerette volna lehetővé tenni, hogy Václav Klaus államfő kormányfővé nevezhesse ki Mirek Topoláneket, a választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét, és az felállíthassa kormányát. A polgári demokraták vezetői korábban ismételten távozásra szólították fel Paroubeket, mert szerintük a választások után kormányának már nincs legitimitása.

Miután azonban csütörtökön az új képviselőháznak nem sikerült házelnököt választania, tehát nincs működőképes parlament, Václav Klaus pénteken bejelentette, hogy Paroubek lemondását, amely egyben a kormány lemondását is jelenti, nem fogja elfogadni.

“Feleslegesnek tartottuk ebben a helyzetben a lemondás benyújtását, csak üres gesztus lett volna” – szögezte le Paroubek. Ugyanakkor bejelentette: kedden délelőtt felkeresi Klaust, hogy az államfővel megvitassa a további lépéseket.

A képviselőház pénteken ül újra össze, hogy másodszor próbáljon meg elnököt választani. Az egyetlen hivatalos jelölt továbbra is a polgári demokrata Miroslava Nemcová, akitől az első körben az új koalíció néhány képviselője is megtagadta a támogatást. A hétfői prágai médiai egybehangzóan úgy véli: a jobbközép kormány csak akkor kap bizalmat a képviselőházban, ha a koalíció megállapodik a szociáldemokratákkal. Paroubek azonban ennek fejében engedményeket követel a kormányprogramban, amire Topolánek egyelőre nem hajlandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik