Nagyvilág

Ciprus: tárgyalás kezdődött az újraegyesítésről

A két év szünet után tárgyalóasztalhoz ülő ciprusi görög és török közösség vezetői nicosiai megbeszélésükön hajlandóságukat fejezték ki, hogy folytassák a megkezdett egyeztetéseket az etnikailag és politikailag kettéosztott sziget újraegyesítéséről.

A nemzetközi közösség bízik abban, hogy a két fél közötti megbeszélések enyhíthetik a ciprusi görög és török közösséget megosztó nézeteltéréseket, amelyek Törökország uniós csatlakozását is fenyegetik. Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök és Mehmet Ali Talat, a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökének az ENSZ nicosiai képviseletén szervezett találkozójának középpontjában a korábbi konfliktusokban eltűnt emberek sorsának tisztázása állt. A felek emellett – Talat elnök szavaival – „őszinte megbeszéléseket” folytattak a ciprusi kérdésről.

Mehmet Ali Talat reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásokat folytatni fogják: ’”Még nem döntöttünk erről. Mindazonáltal bízom benne, hogy így fog történni.” Hasonló szellemben nyilatkozott Tászosz Papadopulosz is: a ciprusi elnök azt mondta, „nincs rá elvi ok hogy ne találkozzak újra Talat úrral.” Diplomáciai források szerint szervezés alatt áll egy újabb találkozó, amelyen a két közösség vezetői mellett Ibrahím Gambari, az ENSZ főtitkár-helyettese is részt venne.

Papadopulosz és Talat 2004 áprilisa óta nem találkoztak egymással, amikor a görög és török közösség részvételével az 1974 óta megosztott sziget újraegyesülésének témájában megtartott, párhuzamos népszavazáson a görög ciprióták közel háromnegyede az ENSZ-terv ellen szavazott, így 2004. május 1-jén csak a sziget görögök lakta kétharmad része csatlakozott az Európai Unióhoz. A ciprusi kérdés megoldatlansága Törökország európai uniós csatlakozását is veszélyezteti, mivel Ankara nem hajlandó az EU-tag Ciprusi Köztársaság elismerésére. Olli Rehn uniós bővítési biztos éppen ezért arra szólította fel a július elsejétől az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Finnországot, hogy közvetítsen a ciprusi kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik