Nagyvilág

Izraeli csapás a palesztin kormányfő hivatalára

A palesztin miniszterelnök hivatalára mért csapást vasárnap hajnalban az izraeli légierő. Iszmáil Haníje elítélte a támadást, és felszólította a nemzetek közösségét, hogy "állítsa meg az izraeli agressziót".

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy légicsapást mért Iszmáil Haníje palesztin kormányfő hivatalára. Egy harci helikopterről lőttek ki két rakétát helyi idő szerint vasárnap hajnalban két óra körül. A rakéták az épület déli oldalán csapódtak be és tüzet okoztak, de a tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat. A Gázában lévő miniszterelnöki hivatalban nem tartózkodott senki a légi támadás pillanatában, de egy járókelő könnyebben megsebesült – közölték palesztin szemtanúk és kórházi források.
A helyszínre siető Haníje esztelenségnek nevezte az izraeli támadást, mondván, a palesztin nép egyik jelképére nyitottak tüzet. “Ez a dzsungel és az arrogancia politikája. Semmi nem befolyásolja szellemünket és állhatatosságunkat” – mondta a palesztin kormányfő, miután megszemlélte a károkat.

Szinte ezzel egy időben Gáza északi részén az izraeli légierő rakétákat lőtt ki egy iskolára, amelyet még a néhai Ahmed Jaszin sejk, a kormányzó Hamász mozgalom alapítója hozott létre. Az épület kigyulladt, de senki nem sebesült meg. Dzsabalíjában a Hamász újonnan létrehozott biztonsági erejének egyik épületére lőtt ki a rakétákat az izraeli légierő, és ennek következtében a Hamász egyik aktivistája életét vesztette, egy pedig megsebesült.

Az izraeli légierő még péntek hajnalban lőtte a palesztin belügyminisztérium épületét, amelyben jelentős kárt és tüzet okozott, de a támadásnak akkor sem volt sebesültje. Az egyik rakéta Szaid Szajjám palesztin belügyminiszternek, a Hamász egyik vezetőjének irodájába csapódott.

Életben van

Izrael az elmúlt napokban tucatnyi légicsapást intézett gázai övezetbeli palesztin célpontok ellen egy nagyobb offenzíva keretében, melynek célja egy egy hete elrabolt izraeli katona kiszabadítása. Izraeli politikusok az utóbbi napokban több alkalommal is arra figyelmeztettek, hogy a Hamász vezetőit és palesztin kormány tagjait is célkeresztbe fogják.

Az egy hete elrabolt Gilad Salit tizedes megsebesült, de egy palesztin orvos ellátta és állapota stabil – mondta sajtótájékoztatón pénteken Ziád Abu Ein, a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mérsékelt irányvonalú palesztin mozgalom kormánytisztviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik