Nagyvilág

Irán még nem válaszol

Visszautasította Irán azt az amerikai követelést, hogy július elején adjon választ az ország atomprogramjának leszerelését indítványozó hathatalmi ajánlatra.

Irán elutasít minden határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor adjon választ az urándúsítási programjának felfüggesztését célzó ajánlatcsomagra – közölte vasárnap Hamid-Reza Aszefi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

A jövő (iráni) hónapban válaszunk”, amely július 23-án kezdődik és augusztus 22-én ér véget – tette hozzá sajtóértekezletén a szóvivő, jóllehet az Egyesült Államok pénteken leszögezte: legkésőbb szerdán, Ali Laridzsáni iráni tárgyalásvezető és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének Brüsszelbe tervezett találkozóján várja Teherán válaszát az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által kidolgozott javaslatcsomagra.

Aszefi úgy nyilatkozott, hogy az “ilyen jellegű (amerikai) kijelentések nem szolgálják az előrelépést és nem fognak hozzájárulni a probléma rendezéséhez”. Az iráni elnök korábban szintén úgy foglalt állást, hogy az augusztus 22-én befejeződő mordád hónap végén válaszolnak a június 6-án átadott ajánlatcsomagra.

A szóvivő megerősítette a július 5-i találkozó hírét, de úgy vélekedett, hogy annak mindkét fél számára csak az álláspontok tisztázását kell szolgálnia, lehetővé téve a félreérthető megfogalmazások kiiktatását és eredmény felmutatását. Tagadta egyúttal, hogy Teherán időt akarna nyerni a válasz halogatásával.

Aszefi értésre adta, hogy országa nem fogadja el a tárgyalások előfeltételeként az urándúsítási program felfüggesztését. “Nem áldozzuk fel nemzeti érdekeinket azért, hogy a Nyugat aggodalmait eloszlassuk” – hangsúlyozta. A nagyhatalmak attól tartanak, hogy a békés célúnak mondott urándúsítással valójában atomfegyverre akar szert tenni az iszlám köztársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik