Nagyvilág

Fegyveres bosszúval fenyegetőzik a Hamasz

A Hamasz palesztin radikális szervezet fegyveres szárnya azzal fenyegetőzött vasárnap, hogy támadásokat indít Izraelben állami intézmények, iskolák és erőművek ellen, megtorlásul a hasonló palesztin célpontokra mért izraeli légicsapásokért.

“Ha folytatják támadásaikat (a Gázai övezet ellen), csapást mérünk hasonló (izraeli) célpontokra, amit eddig pedig nem tettünk” – mondta Abu Ubaida, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok szóvivője.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az izraeli hadsereg légicsapást mért Iszmáil Haníje palesztin kormányfő hivatalára vasárnap hajnalban. Egy harci helikopterről lőttek ki két rakétát helyi idő szerint vasárnap hajnalban két óra körül. A rakéták az épület déli oldalán csapódtak be és tüzet okoztak, de a tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat.

A Gázában lévő miniszterelnöki hivatalban nem tartózkodott senki a légi támadás pillanatában, de egy járókelő könnyebben megsebesült – közölték palesztin szemtanúk és kórházi források.

Sűrűsödnek a támadások

Szinte ezzel egy időben Gáza északi részén az izraeli légierő rakétákat lőtt ki egy iskolára, amelyet még a néhai Ahmed Jaszin sejk, a kormányzó Hamász mozgalom alapítója hozott létre. Az épület kigyulladt, de senki nem sebesült meg. Dzsabalíjában a Hamász újonnan létrehozott biztonsági erejének egyik épületére lőtt ki a rakétákat az izraeli légierő, és ennek következtében a Hamász egyik aktivistája életét vesztette, egy pedig megsebesült.

Péntek hajnalban pedig a palesztin belügyminisztérium épületét lőtte az izraeli légierő, és jelentős kárt és tüzet okozott az épületben, de a támadásnak nem volt sebesültje. Az egyik rakéta Szaid Szajjám palesztin belügyminiszternek, a Hamász egyik vezetőjének irodájába csapódott.

A Vöröskereszt figyelmeztet

A Nemzetközi Vöröskereszt felszólította mind Izraelt, mind a palesztin felet, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és védelmezze a polgári személyeket. A szervezet közleményében aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt napokban a Gázai övezetben növekedett az erőszakos cselekmények száma.

A dokumentumban név szerint nem említették az izraeli hadsereget, de minden katonai művelettel kapcsolatban arra szólítottak fel, hogy ne okozzanak szükségtelen szenvedést a polgári lakosságnak. A semlegességéről ismert szervezet felhívásában azt is kérte, hogy az izraeli katona elrablói foglyukat emberségesen kezeljék.

Ezen kívül a nemzetközi emberjogi törvényekkel összhangban tartsák tiszteletben az élethez és az emberi méltósághoz való jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik