Nagyvilág

Életben lehet a fogságba esett izraeli katona

Megsebesült, de életben van a palesztin fegyveresek fogságába esett izraeli katona közvetítők beszámolói szerint - erősítette meg szombaton egy palesztin illetékes.

Az egy hete elrabolt Gilad Salit tizedes megsebesült, de egy palesztin orvos ellátta és állapota stabil – mondta sajtótájékoztatón Ziád Abu Ein, a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mérsékelt irányvonalú palesztin mozgalom kormánytisztviselője.

A palesztin miniszterhelyettes ezzel megerősítette az izraeli közszolgálati televízió péntek esti hírét. Palesztin fegyveresek egy rajtaütésben, izraeli területről rabolták el egy hete a katonát.

Az incidens körüli válság miatt új mélypontra jutottak az izraeli-palesztin kapcsolatok. Az izraeli hadsereg a héten nagyszabású hadműveletet kezdett palesztin területek ellen, hogy kiszabadítsa a tizedest.

A palesztin elnöki hivatal egyik magas rangú illetékese szombaton úgy vélekedett, hogy veszélybe kerül a palesztin miniszterelnök élete, ha a fegyveres csoportok nem engedik szabadon az izraeli tizedest.

“A sajtóorgánumokon keresztül izraeli fenyegetések érkeznek Iszmáil Haníje ellen” – mondta a névtelenséget kérdve nyilatkozó illetékes, hozzátéve, hogy Mahmúd Abbász nem kapott közvetlen fenyegetést izraeli részről.

A kormányon lévő Hamász politikai vezetői azt állítják, hogy nem volt közük a mozgalom fegyveres szárnya és még két másik palesztin szervezet által végrehajtott akció tervezéséhez.

“Úgy ítéljük meg, hogy az Iszmáíl Haníje elleni fenyegetések komolyak. Reméljük, hogy nem történik semmi Haníje testvérrel, sem a többi palesztin tisztségviselővel” – vélekedett a maga részéről Mohammed Dahlán Fatah-párti képviselő, befolyásos gázai politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik