Nagyvilág

EBESZ: be kell zárni a guantánamói tábort

A következő másfél év alatt Washingtonnak fokozatosan fel kell számolnia a guantánamói fogolytábort Anne-Marie Lizin, a belga szenátus elnöke, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének különmegbízottja szerint.

Anne-Marie Lizin küldöttség élén március 3-án tett látogatást a Kubában lévő amerikai támaszponton, ahol terrorizmussal gyanúsított személyeket őriznek és hallgatnak ki. Az EBESZ parlamenti közgyűlésének készített, jövő héten átnyújtandó 16 oldalas jelentés főbb megállapításait pénteken Washingtonban ismertette a belga politikus.

Lizin kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak legelőször is a lehető leggyorsabban be kell jelentenie a fogolytábor bezárását, és el kell készítenie a foglyok elszállításának pontos és részletes menetrendjét. Realistának nevezte, hogy az idén júliustól legkésőbb jövő év decemberéig terjedő időszak alatt Washington felszámolja a tábort.

A hivatalos információk szerint jelenleg 460 embert tartanak fogva a guantánamói táborban, közülük hetven és száz között lehet azok száma, akiket bíróság elé lehet állítani, de más becslések csak harminc-negyvenre teszik az ilyen foglyok számát. A fogolytábor amerikai vezetői azt mondták, hogy mintegy hetven rab nyilvánvalóan rendkívül veszélyes, és százhuszonöten vannak még birtokában felhasználható információknak. Utóbbiak közül harmincötöt rendszeresen kihallgatnak.

Lizin, aki csak a fogolytábor vezetőivel találkozhatott, megnézhette a cellákat, az egészségügyi részleget, s részt vehetett egy kihallgatáson is, de foglyokkal nem beszélhetett, javasolta, hogy az amerikai hatóságok minél előbb szállítsák haza a foglyokat származási országukba. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy ne küldjék haza az olyan foglyokat, akiket megkínozhatnak, “kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódban” részesíthetnek.

A belga szenátus elnöke – aki az EBESZ megbízásából 2005-ben is készített jelentést a guantánamói helyzetről – az első európai politikus, akinek az amerikaiak lehetővé tették a létesítmény meglátogatását. Közvetlenül az út után azt mondta, hogy a bebörtönzöttek helyzete javult, az amerikaiak a jelek szerint változtattak korábbi, külföldön sokat bírált kihallgatási módszereiken. Tavalyi jelentésében Lizin úgy foglalt állást, hogy a guantánamói börtönt be kellene zárni, mert nem sokat ér a terrorizmus elleni küzdelemben, egyúttal pedig rontja az Egyesült Államokról alkotott külföldi képet.

Lizin egy nappal azután tett közzé idei jelentését, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság kimondta, George Bush elnök túllépte hatáskörét azzal az alkotmánysértő rendelettel, hogy a Guantánamón őrzött külföldi foglyok fölött különleges katonai bíróságok ítélkezzenek. A legfelsőbb bírák csak a perek jogszerűségét vizsgálták, és nem szóltak arról, hogy a fogolytábort be kell-e zárni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik