Nagyvilág

Az USA nem ad több időt Teheránnak

Visszautasította az amerikai vezetés pénteken azokat az iráni felvetéseket, hogy Teheránnak több időre van szüksége az ország atomprogramja ügyében átadott hathatalmi kezdeményezés megválaszolására: Nicholas Burns külügyi államtitkár Brüsszelben leszögezte, hogy Washington legkésőbb jövő szerdán várja az irániak válaszát.

A világ hét legiparosodottabb államát és Oroszországot tömörítő G8-csoport külügyminiszterei csütörtöki moszkvai találkozójukon leszögezték, hogy július 5-én “egyértelmű és lényegi választ” várnak Irántól arra a hathatalmi – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország által összeállított – ajánlatcsomagra, amely különböző együttműködési lehetőségeket ajánlott fel, ha Teherán felfüggeszti urándúsítását.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter még aznap közölte, hogy csak augusztusban fognak válaszolni – Burns viszont (aki a harmadik számú vezető az amerikai külügyminisztériumban) emlékeztetett arra, hogy az atomkérdés iráni főtárgyalója, Ali Laridzsáni jövő szerdán, azaz július 5-én Brüsszelben találkozik Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. “A jövő héten ebben a városban lesz egy találkozó, s mi azt várjuk, azt reméljük, hogy Laridzsáni választ ad nekünk. Ez nem egy bonyolult ajánlat… S mi mindig is azt mondtuk, hogy hetekről, nem pedig hónapokról van szó” – mondta az amerikai politikus, utóbbi szavaival a válasz határidejére célozva.

Annak kapcsán, hogy vajon mi történik, ha az irániak mégsem közlik álláspontjukat a jövő héten, Burns csak annyit közölt, hogy az ENSZ BT öt állandó tagjának, valamint Németországnak a külügyminiszterei július 12-én külön tanácskozást tartanak a Laridzsáni-Solana találkozó eredményeinek áttekintésére, majd pedig július 15-én rendezik meg a G8-ak csúcsértekezletét, ahol “lényegi döntések” születhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik