Külföld

Tárgyalás az ETA terrorszervezettel

admin
admin

2006. 06. 30. 12:24

Majd négy évtizede tartó, több száz áldozatot követő háborúskodás után felcsillant a remény, hogy elhallgatnak az ETA terrorszervezet fegyverei. A spanyol kormány tárgyalóasztalhoz hívta a baszk szervezetet.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta a spanyol parlamentet arról, hogy béketárgyalásokat kezdenek a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű fegyveres szakadár szervezettel. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy véget vessenek a 38 éve tartó erőszaknak – hangsúlyozta a kormányfő.

A 2004 márciusi madridi terrortámadások után hatalomra került Zapatero figyelmeztetett arra, hogy a több évtizedes vérontást lezáró tárgyalások igen kemények lesznek. “A tárgyalási folyamat hosszú, nehéz és fáradtságos lesz” – fejtette ki a kormányfő. “A tárgyalásokat eltökéltséggel és megfontoltsággal fogjuk lefolytatni … és végig tiszteletben tartjuk az áldozatok emlékét” – hangsúlyozta a szocialista kormányfő, aki a spanyol lakosság, a politikai pártok és a média támogatását kérte.

Támogatók és ellenzők

Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt vezetője azonnal közölte: nem támogathat egy “erkölcstelen” és “illegális” folyamatot. Bírálta azon szocialisták szándékát, akik a Batasunával, az ETA betiltott politikai szárnyával akarnak szövetkezni. Leszögezte, hogy a konzervatívok számára elfogadhatatlanok a tárgyalások a “terroristákkal”.

A Batasuna egyik vezetője, Pernando Barrena az észak-spanyolországi Bilbaóban üdvözölte Zapatero kormányfő nagyszabású politikai bejelentését, és azon kötelességvállalását, hogy tiszteletben tartja a baszk állampolgárok döntéseit. A spanyol Baszkföldön kormányzó kereszténydemokrata Baszk Nemzeti Párt (PNV) közölte: minden tőle telhető eszközzel segíteni kívánja a kormányt.

A kényes folyamatban Zapatero valamennyi baloldali és nemzeti párt támogatására és a befolyásos katolikus egyház jóindulatára számít. Egyes médiaértesülések szerint a kormány és az ETA közötti kapcsolatfelvétel vélhetően már július első felében megtörténik titokban. A tárgyalások valószínűleg a lefegyverzésre, a szervezet bebörtönzött tagjainak sorsára és tagjainak társadalmi beilleszkedésére térnek ki.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a spanyol szocialista kormányfő kezdeményezését és közölte: “osztozik mindazok a reményében, akik a terrorizmus sorscsapásától megszabadult Spanyolország képében látják a jövőt”.

Változott a megítélés

Az Euskadi Ta Askatasuna (ETA) nevű illegális szeparatista szervezet 1958-as megalapítása óta küzd erőszakos eszközökkel egy független baszk állam megteremtéséért.

A Spanyolország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként számon tartott formáció tevékenysége a hatvanas évek óta közel 850 halálos áldozattal járt, így a Franco tábornok diktatúrája (1939-1975) ellen fellépő szervezet kezdetben többnyire pozitív megítélése folyamatosan romlott a spanyol társadalomban. A spanyol parlament 2002-ben betiltotta a szervezet politikai szárnyának tartott Batasuna (Egység) pártot, amely azóta is illegálisnak minősül.

Az ETA szimbóluma az erőt jelképező fejsze és a körülötte tekergő kígyó, ami a szervezet titkos jellegét és a ravaszságot jelképezi. A szervezet a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld és Navarra autonóm közösségek, valamint a Franciaországhoz tartozó baszk területek egyesítésével kíván független baszk államot létrehozni. Az ETA 2003 óra nem követett el halálos áldozatot követelő merényletet, idén márciusában pedig tűzszünetet hirdetett.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.