Nagyvilág

A cseh államfő nem fogadja el Paroubek lemondását

Václav Klaus cseh államfő péntek délután Prágában rendkívüli sajtóértekezleten bejelentette, hogy a jelenlegi bizonytalan belpolitikai helyzetben nem tudja elfogadni Jirí Paroubek miniszterelnök lemondását, amely egyben a kormány távozását is jelentené.

Paroubek szerdán közölte: hétfőn benyújtja lemondását, hogy lehetővé tegye az új kormányfő kinevezését a június elején megtartott képviselőházi választás eredménye alapján, amelyet a Polgári Demokratikus Párt nyert meg. A távozó miniszterelnök megjegyezte, hogy ezzel szeretné megnyitni az utat a Miroslav Topolánek vezette új jobbközép koalíciós kormány kinevezéséhez. Miután azonban csütörtökön az új képviselőháznak nem sikerült megválasztania a házelnököt, a parlament alakuló ülése nem fejeződött be, a helyzet megváltozott.

Klaus úgy véli: ilyen ingatag helyzetben nem fogadhatja el a Paroubek-kormány lemondását, mert az felelőtlen lépés lenne. Ugyanakkor megjegyezte a Paroubek által bejelentett lemondás így nem az a kötelező lemondás, amelyet az alkotmány az új parlament megalakulása után előír. „A kormány lemondását más okok miatt, mint amit az alkotmány a választások után előír, ebben a politikai és alkotmányos helyzetben felelőtlen lépésnek tartanám, illetve a kormány megfutamodásának egy olyan pillanatban, amikor a képviselőház nem működőképes” – jelentette ki Klaus. Leszögezte: mint államfő, ezt nem engedheti meg, és Paroubek bejelentett lemondását nem fogadja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik