Nagyvilág

Magyarellenes párt a szlovák kormányban

A szlovák választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico bejelentette: a magyarellenességéről híres Ján Slotával és Vladimír Meciarral lép koalícióra, vagyis megvalósul a "katasztrófakoalíció". Bugár Béla szerint vége a nemzetiségi békének.

Gyengült a korona


Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a FigyelőNetnek elmondta, hogy egy euróért szerda délután még 38,09 szlovák koronát ért, míg a nap végére elérte a 38,33 szintet, csütörtök délelőtt pedig 38,43 koronáig erősödött. A korona gyengülése tehát nem volt drámai, de a helyzete jelentősen különbözik is a forinttól, mert a szlovákok már beléptek az euró előszobájának számító ERM II-es rendszerbe. Az elemző szerint a „katasztrófakoalíció” létrejötte negatív hatással volt a korona és a régió valutáira. Bár a szakértők szerint inkább retorikai jelentősége van a koalíció által a kampány során tett ígéreteknek, de vélhetően azért várhatóak olyan lépések, amelyek a korábban megindult reformok ellen hatnak.

Fico a döntést egyértelműnek nevezve úgy fogalmazott, hogy pártja ezt a két politikai erőt „hívja meg a kormányba”, ahol azonban sem Slota, sem Meciar nem kap majd tárcát. Arra a kérdésre válaszolva, vajon a két ambíciózus politikus már értesült-e arról, hogy nem ülhet miniszteri székbe, Fico azt mondta: „Így szólt a megállapodás.” Robert Fico saját pártjának tizenegy, a magyarellenes magatartásáról elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának három, a Meciar-féle LS-HZDS-nek két tárcát szán a kabinetjében. Információink szerint az oktatási tárca az egyik, amelyet megkap a Szlovák Nemzeti Párt.

Elemzők első következtetése szerint a szociáldemokraták nem kényszerűség nyomán, hanem régen elhatározott szándékuk szerint döntöttek Slota és Meciar pártja mellett. Az ilyen koalíció lehetőségét a sajtó a választások óta úgynevezett katasztrófa-koalícióként emlegeti, mert a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült és a belügyminiszteri posztra igényt tartó Slota pártjának kormányzati szerepével – Bugár Béla szavai szerint – Szlovákiában vége lesz a nyolc éve tartó nemzetiségi békének.

Fico a bejelentés utáni sajtótájékoztatóján azt ígérte: kormánya minden tekintetben Európa-párti politikát kíván folytatni, és nem kíván semmit elvenni a nemzetiségek jelenleg hatályos jogaiból. Ígérete szerint Pozsony a jövőben is maradéktalanul teljesíteni kívánja az európai uniós és NATO-tagságból, illetve a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeit.

Magyar félelmek

A puding próbája az evés – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, arra a kérdésre válaszolva, hogy mit vár a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülésétől. A politikus elmondása szerint a választási végeredmények bejelentése után nem tekinthették biztosnak, hogy végül a sajtóban csak katasztrófakoalícióként emlegetett szövetség veszi át az ország irányítását, számukra is az volt a legfontosabb cél, hogy elkerüljék Ján Slota szélsőségesen nacionalista pártjának kormányra kerülését. „A voksolást követően azt tapasztaltuk, hogy ez a legfontosabb a szlovákiai magyarok számára” – fogalmazott Bugár Béla, hangsúlyozva, hogy mostantól ellenzéki pozícióban készülnek a szlovákiai magyarság érdekeinek védelmére


Bugár Bél a korábban az MTI-nek elmondta: igaz, hogy a legrosszabb kombináció jött létre, de hozzá kell tenni, hogy az új kormány konkrét lépéseit még ki kell várni, mint ahogyan ki kell várni a tárcák elosztását érintő fejleményeket és az új kormány magatartásának első konkrét jeleit is. Attól azonban máris okkal tarthatunk, hogy a nemzeti kisebbségeket, elsődlegesen a félmilliónál népesebb szlovákiai magyar közösséget érintően belpolitikai és külpolitikai téren egyként feszültségeket okoz” majd, hogy a szlovák kormányban két olyan párt lesz jelen, amelyek közös kormányzása alatt a kisebbségeket rendkívül nyomasztó, közérzetünkben mély nyomokat hagyó intézkedéseket foganatosítottak – emlékeztetett Bugár az egykori Meciar-Slota-koalíció országlásának nyomasztó éveire, a nyelvtörvényre, a kétnyelvű bizonyítványok betiltására, és számos más, Szlovákia akkori nemzetközi szalonképtelenségéhez nagy mértékben hozzájáruló intézkedéseikre.

Visszaállamosítás és adóreform

A választási kampányban elhangzott ígéretek szerint Fico és a baloldal különleges figyelmet fordít az állami tulajdonú vállalatokra, céljuk a privatizáció leállítása és a stratégiai fontosságú vállalatok állami kézben tartása. A leendő kormányfő felemelné a gazdagok adóját, azaz visszaállítaná a progresszív adózást, melyet másfél évvel ezelőtt cserélte le Dzurinda kormánya az egységes 19 százalékos jövedelemadóra.

A jobboldali szociális és egészségügyi reformokat, amelyek nagyon megviselték a lakosság szegényebb rétegeit, a baloldal – választási kampányban elhangzott ígéretei szerint – úgy kívánja felszámolni, visszaállamosítaná az egészségügyet.


Az MKP ellenzékbe kerül


A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 1998 óta két cikluson át kormányzati szerepet játszhatott Mikulás Dzurinda mindkét kormányában. Az MKP ezek után eddigi koalíciós partnereivel: a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Pártal (SDKÚ-DS), és a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) együtt ellenzékbe vonul.


Hármójuknak összesen 65 mandátuma lesz a parlamentben, ahol a választáson 50 mandátumhoz jutott Smer az SNS 20 és az LS-HZDS 15 mandátumával együtt 85 mandátummal birtokol majd. A 150 tagú törvényhozásban az egyszerű többséghez 76 szavazatra van szükség. Ján Slota nacionalista pártja 1994-től 1998-ig volt jelen Vladimír Meciar első kormányában, amelynek európai szalonképtelensége miatt Szlovákiát nem vették fel a NATO-ba, és lenullázódtak uniós csatlakozásának esélyei is.


Az akkori HZDS-SNS-kormány alatt a szlovákiai magyar nemzeti közösséget jogkorlátozások sora sújtotta. A nacionalista kormányerők még a kétnyelvű, szlovák-magyar iskolai bizonyítványokat sem tűrték meg. A Meciar-kormány 1998-as bukása óta együtt kormányzó jobbközép koalíció, kemény megszorítások árán végrehajtott reformjainak köszönhetően, a régió élvonalába emelte az ország gazdaságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik