Nagyvilág

Váratlan fordulat Szlovákiában

Váratlan fordulat állt elő szerdán délután a szlovák kormányalakítást célzó tárgyalások folyamatában, mert a kereszténydemokraták bejelentették: mégis készek tárgyalni a kormányalakításra jogosult Smer-SD-ből és a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) felállítandó koalícióról.

A hírt a KDH vezetés rendkívüli ülése után Pavol Hrusovsky, a KDH elnökének bejelentésének nyomán elképzelhetővé vált, hogy a kormányalakítással megbízott szociáldemokrata Smer kihátráljon kényszerűnek látszó helyzetéből, és ne a szélsőséges Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), valamint a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) lépjen koalícióra.

A kereszténydemokraták váratlan döntése egyszersmind arra is lehetőséget ad a Smernek, hogy ne az LS-HZDS-ből és a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) álló koalíciót hozzon létre, hanem az ennél elfogadhatóbbnak minősített Smer-MKP-KDH hármassal kormányozzon, tehát a magyarokkal és a kereszténydemokratákkal alkosson közös kormányt.

Lehet, hogy elkéstek

Az MKP-nek ez lenne a legkedvezőbb, de a KDH bejelentésére csak röviden reagáló magyar pártelnök, Bugár Béla azt mondta: a KDH “egy kicsit elkésett”. Bugár ezzel azt jelezte: nem biztos, hogy Robert Fico kész élni az utolsó pillanatban elhangzott kereszténydemokrata ajánlattal. Annál is inkább, mert a szociáldemokrata vezetésben a KDH bejelentése előtti órákban kiéleződött a helyzet. A pártvezetés egyik fele a Slotával és Meciarral, a másik fele Bugárékkal és Meciarral szövetkezne.

A KDH bejelentése váratlan, az utolsó pillanatban bekövetkezett fordulat, ezért nem tudni, hogyan reagál majd a partnerválasztás kérdésében fele-fele arányban megosztott szociáldemokrata Smer. Hogy Fico tárgyalásra hívja meg a játszmából már korábban kiesett kereszténydemokratákat, annak nem nagy a valószínűsége. Ám ha ez mégis bekövetkezik, és ha megállapodásuk nyomán létrejön a Smer-MKP-KDH koalíció, akkor összesen 84 mandátumuk lesz a parlamentben.

Ha így alakult, elhárult az úgynevezett katasztrófa-koalíció, a Fico-Slota-Meciar-féle kormány veszélye, és az MKP sem kényszerül bele abba, hogy Fico kormányának második partnereként Vladimír Meciar pártjának társaságában kormányozzon. A KDH ajánlatát a Smer ebben a késői pillanatban már aligha fogja elfogadni. Elképzelhető, hogy a helyzetet végül Vladimír Meciar “oldja meg”. Ez akkor lenne lehetséges, ha Meciar bejelentené, hogy nem akar Slotával egy kormányban ülni. Ebben az esetben a Smer nem tehetne egyebet, mint hogy az MKP-t és Meciar pártját nevezi meg koalíciós partnereként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik