Nagyvilág

Putyin parancsot adott az orosz túszok gyilkosainak megölésére

Putyin szerdán parancsot adott az orosz titkosszolgálatoknak a diplomaták haláláért felelős személyek megölésére. Az orosz alsóház az amerikaiakat okolta az Irakban megölt orosz túszok haláláért, mondván, hogy a megszálló erők elejét vehették volna a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa által végrehajtott kivégzésüknek.

Az orosz diplomaták iraki kivégzésének tragédiáját az iraki válság tette lehetővé, amely egyre éleződik, ahogy a megszálló hatalmak mindinkább elveszítik a helyzet feletti ellenőrzésüket – állapította meg az állami duma egyhangúlag elfogadott szerdai nyilatkozatában.


Az orosz alsóház az amerikaiakra hárította a felelősséget az orosz diplomaták iraki haláláért, úgy vélve, hogy a megszálló erők elejét vehették volna az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa által végrehajtott kivégzésüknek.


Az iraki állampolgárok és a külföldi szakértők biztonságának szavatolásáért változatlanul a megszálló hatalmak viselik a felelősséget. Mély meggyőződésünk, hogy elejét vehették volna a tragédiának – mutatott rá az ülésen jelen lévő 428 dumatag, akik szerint a megszállók akciói csak hozzájárulnak az erőszak szélesedéséhez.


Vlagyimir Putyin elnök szerdán parancsot adott az orosz titkosszolgálatoknak, hogy tegyenek meg mindent az Irakban megölt négy orosz diplomata haláláért felelős „bűnözők felkutatására és megölésére” – jelentette be a Kreml. A döntésről az orosz államfő tájékoztatta Szalman bin Abdel Aziz asz-Szaud szaúdi herceget, aki a moszkvai polgármester meghívására tartózkodik Oroszországban.


A találkozón Putyin hangoztatta, hogy: „Oroszország hálás lesz barátainak azért, ha bármilyen információval szolgálnak a tettesekről, akik orosz állampolgárokat gyilkoltak meg Irakban.”


Nem akarnak beszállni az iraki konfliktusba

Mindamellett orosz politikai elemzők megjegyezték, hogy a terroristák immár egy kalap alá vették Oroszországot a megszálló Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Ausztráliával.

A moszkvai külügyminisztérium hasztalan ismételgette, hogy Oroszország nem ellenség, nem megszálló, és az utolsó pillanatig igyekezett megakadályozni a háborút. A Súra Tanács ugyanis nem Irak barátaira és ellenségeire osztja a világot, hanem a közülük valókra, vagyis Allah harcosaira, illetve az idegenekre, vagyis a hitetlenekre – fejtegette az Izvesztyija. A dumaképviselők mindenesetre hangsúlyozták: Oroszország semmiféle provokációtól nem hagyja magát belerántani az iraki konfliktusba.

A honatyák annak újabb bizonyítékát látták a diplomaták megölésében, hogy a terroristákkal kapcsolatban nem szabad kettős mércét alkalmazni, nem szabad a lekenyerezésükkel kísérletezni. Ezzel a duma a Súra Tanács ultimátumára célzott, amelyben két napot adott a Csecsenföldön lévő orosz csapatok kivonására. Ez a téma szinte tabu az orosz hivatalos médiában, különösen a véres végű beszlani túszejtés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik