Nagyvilág

ENSZ-katonák válthatják fel az Afrikai Unió darfúri csapatait

A polgárháború sújtotta szudáni Dárfúr ügyeiben illetékes ENSZ-főtitkárhelyettes, Jean-Marie Guéhenno kedden azt javasolta, hogy a világszervezet 17 ezer fős békefenntartó csapatkontingenst vezényeljen az afrikai ország nyugati tartományába.

Guéhenno szerint az ENSZ kéksapkásainak az Afrikai Unió jelenleg Dárfúrban állomásozó csapatait kellene felváltaniuk. A kontingensnek hadosztály méretűnek kellene lennie, ami az ENSZ értelmezésében azt jelenti, hogy beleszámítva a kisegítő és az ellátó csapatokat is, mintegy 17 ezer katona venne részt a műveletben. A főtitkárhelyettes emellett indítványozta azt is, hogy a békefenntartók kapjanak megfelelő légi támogatást és a szükséges kommunikációs, illetve szállítóeszközökkel is lássák el őket.

Guéhenno szerint a csapatok küldését a jövő év elejétől lehetne megkezdeni. Egyben felhívta arra is a figyelmet, hogy az ENSZ-csapatok küldéséhez a szudáni kormány engedélyére is szükség van, és egyelőre a kartúmi vezetéssel még nem született erről megállapodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik