Nagyvilág

Újságírókat vertek meg a törökországi robbantás után

Megélhetésüket féltő helyi kisvállalkozók több újságírót is bántalmaztak azok közül, akik a vasárnapi törökországi robbantás után a helyszínre siettek.

A törökországi Manavgatban vasárnap elkövetett robbantás után, melyet azóta egy kurd terrorszervezet vállalt magára, több olyan hír is nyilvánosságra került, melyek szerint a merénylet a helyszínen lévő újságírók ellen irányult. Mint utólag kiderült, a félreértésre az adhatott okot, hogy helyiek a robbanás után nem sokkal újságírókat bántalmaztak.

A dpa német hírügynökség hétfői beszámolója szerint, amikor az első riporterek a manavgati robbanás helyszínére érkeztek, rájuk támadtak helyi kisvállalkozók – vendéglősök és boltosok. Néhány újságírót olyannyira megvertek, hogy kórházi ápolásra szorult, autóikat kővel dobálták meg, fényképezőgépeiket a folyóba dobták. „Ne játsszatok a mi megélhetésünkkel” – kiabálták a támadók, nyilvánvalóan attól tartva, hogy a robbanás körüli hírverés visszaveti a manavgati idegenforgalmat. Televíziós híradások szerint a török ügyészség őrizetbe vett hármat az állítólagos támadók közül.

Bár a török hatóságok egyelőre véletlen balesetként kezelik az eseményeket, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet keddi bejelentése szerint ők követték el Manavgatban a vasárnapi merényletet. Miközben a hatóságok továbbra is azt bizonygatják, hogy gázrobbanás történt, a kurd szervezet szerint nem véletlen robbanás, hanem szándékos robbantás okozta a törökországi tragédiát. A tragédiában három külföldi – közöttük egy magyar – és egy török állampolgár vesztette életét, több mint húszan megsebesültek.

A kurd szervezet bejelentésével egy időben a török Vatan napilap azt írta, hogy a biztonsági kamerák rögzítették, amint három terrorista – köztük egy nő – húsz perccel a robbanás előtt elhelyezett egy pokolgépet a merénylet helyszínén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik