Nagyvilág

Új vezetők Vietnamban

A kommunista párt vezetőjén kívül új emberek kerültek szinte valamennyi vezetői posztra Vietnamban, mely gyorsíthatja az ország integrációját és gazdasági növekedését.

A várakozásoknak megfelelően a 63 esztendős dél-vietnami születésű Nguyen Minh Trietet, Ho Si Minh-város reformernek tekintett pártfőtitkárát választotta meg a vietnami parlament kedden az ország új államfőjének, miniszterelnöknek pedig a gazdasági reformokat támogató Nguyen Tan Dungot, aki az utóbbi években az első kormányfőhelyettesi posztot töltötte be.

Triet, aki az egyetlen jelölt volt az államfői tisztségre és a múlt hét végén lemondott Tran Duc Luong helyére lép, a szavazatok 94,12 százalékával lett Vietnam új elnöke, de facto az ország második embere. Triet a külföld felé nyitott ember hírében áll, gazdasági reformer, sokáig irányította a dél-vietnami Binh Duong tartományt, amely a legtöbb külföldi befektetőt vonzza az egykori Saigon, a mai Ho Si Minh-város után.

Sokáig várt

Az ugyancsak déli származású Nguyen Tan Dungot már az új államfő jelölte a nyugdíjba vonuló, 72 éves Phan Van Khai miniszterelnök utódjának. Az 56 éves Dung, aki a délkelet-ázsiai ország legfiatalabb miniszterelnöke a háború 1975-ben történt befejezése óta, kormányfő-helyettesként a gazdasági és biztonsági ügyek felelőse volt. Egyedüli jelöltként a szavazatok 92 százalékát kapta.

A hathetes ülésszakát csütörtökön befejező vietnami parlament előző nap a szociológus végzettségű Nguyen Phu Trongot, Hanoi konzervatív hírében álló pártvezetőjét választotta meg házelnöknek, miután a törvényhozás elfogadta a három legmagasabb rangú politikai vezető lemondását. Phan Van Khai miniszterelnök, Tran Duc Luong államfő és Nguyen Van An, a nemzetgyűlés elnöke szombaton adták át a képviselőknek lemondó levelüket. Mindhármuk távozása várható volt április óta, miután nem választották be őket az országot 1975 óta irányító Vietnami Kommunista Párt új összetételű központi bizottságába, miközben megerősítették tisztségében a párt első emberét, Nong Duc Manh főtitkárt.

Vietnamban ezen a héten valóságos nemzedékváltás megy végbe a hatalom csúcsain, aminek célja a gazdasági reformok és az ország nemzetközi integrációjának felgyorsítása. A törvényhozásnak még döntenie kell az új kormány összetételéről is, és változás várható a legfontosabb tárcák, a pénzügy, a külügy, a belügy, valamint a kulturális, a védelmi, az egészségügyi és a tájékoztatási minisztérium élén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik