Nagyvilág

A világ egyik leggazdagabb embere eladományozza vagyonát

Szinte teljes vagyonáról lemond Warren Buffett, a világ második leggazdagabb embere a leggazdagabb, Bill Gates alapítványának javára.

A világ második leggazdagabb embere, a 75 éves Warren Buffet, a vagyonának 85 százalékát osztja szét – értesült a Fortune magazin.

Buffet a mintegy 37 milliárd dolláros felajánlott vagyonának nagy részét Bill és Melinda Gates Alapítványnak adományozza és a szervezet eddigi vagyonkezelőihez, a Gates házaspárhoz, hamarosan ő is csatlakozik – derül ki az üzletember Fortune-nak adott nyilatkozatából. A Reuters szerint ez az eddigi legnagyobb civil szervezetnek történő adományozás az Egyesült Államokban.


Megduplázódik a Gates-alapítvány vagyona

A döntéssel megduplázódik Bill és Melinda Gates alapítványának a vagyona, amely 30 milliárd dolláros vagyonával már eddig is a világ legnagyobb magánalapítványa volt. A szervezet elsősorban a malária, HIV/AIDS és a TBC megelőzésével valamint az Egyesült Államokban középiskolák és könyvtárak fejlesztésével foglalkozik.

Buffet nem sokkal azután hozta nyilvánosságra elhatározását, hogy a Microsoft elnöke, Bill Gates bejelentette visszavonulását a társaság napi irányításától.

Warren Buffetet gyakran emlegetik az “omahai bölcs” néven, az elmúlt évtizedekben gyakorolt átgondolt befektetési stratégiája miatt. Ennek köszönhetően vagyona jelenleg 44 milliárd dollárra tehető. Az üzletember vagyonát adó Berkshire Hathaway konglomerátum – ahol emellett Bill Gates igazgatói posztot tölt be – a következő hónaptól fokozatosan Gates-ék alapítványának tulajdonába kerül, egy kisebb része pedig a Warren Buffet három gyermeke által vezetett alapítványt gyarapítja.


A gyerekek nem öröklik a vagyont


A Fortune magazinnak nyilatkozva az üzletember azt mondta: soha nem merült fel benne, hogy gyermekeire hagyja a vagyonát. “Még mindig az a véleményem, hogy nagyon gazdag emberek annyit hagyjanak gyermekeikre, hogy bármit megtehessenek, de ne hagyjanak rájuk annyit, hogy ne tegyenek semmit.” – jelentette ki.

Bill és Melinda Gates 2000-ben hozta létre alapítványát, amely jelenleg mintegy 30 milliárd dollárral gazdálkodhat; a vagyonhoz Warren Buffet adomány ugyanennyit tehet hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik