Nagyvilág

Izrael a Hamasz-kormány megszüntetésével fenyeget

Izraelnek gondja lesz arra, hogy a Hamász-kormány megszűnjön, ha nem kapja vissza élve elrabolt katonáját – közölte Juval Diszkin, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője vasárnap este Mahmúd Abbász elnökkel tárgyalva.

Az izraeli biztonsági kabinet korábban bejelentette: kész minden eszközzel kiszabadítani a katonát. A 20 esztendős Gilad Salit tizedest vasárnap reggel hurcolta el egy palesztin kommandó, amely egy, a palesztin szélsőségesek által több hónapon át titokban kiásott alagúton keresztül hatolt be izraeli területre a gázai övezeti–egyiptomi–izraeli hármas határnál fekvő Kerem Salom-i átkelő közelében. Az alagutat hétfőn berobbantotta az izraeli hadsereg.

A támadást, amelyet egy 7-8 tagú palesztin kommandó hajtott végre, a palesztin kormányt adó Hamasz mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok, a Népi Ellenállási Bizottságok és egy Iszlám Hadsereg elnevezésű, eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta közösen magára. Később a Népi Ellenállási Bizottságok egyik neve elhallgatását kérő illetékese közölte, hogy a katona a szervezet fogságában van, és az előzetes hírekkel szemben nem sebesült meg. Nem nevezte meg a katona fogva tartásának helyszínét. A szervezet szóvivője azonban cáfolta, hogy a tizedest ők ejtették volna foglyul.

Egy biztonsági szakemberekből álló egyiptomi csoport is bekapcsolódott a túsz kiszabadulása érdekében kifejtett erőfeszítésekbe. Az izraeli rádió jelentése szerint az egyiptomiak a Gázai övezetbe érkeztek, és közvetítőkön keresztül kapcsolatba léptek az emberrablókkal. Ez a csoport úgy tudja: a katona megsebesült.

Időközben a francia külügyminisztérium bejelentette, hogy Párizs kapcsolatban áll az összes érintett féllel, mivel a túsz francia állampolgársággal is rendelkezik, édesapja ugyanis francia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik