Nagyvilág

„Halott” koalíció Prágában

Aláírták a koalíciós megállapodást a jobbközép pártok Csehországban, miközben továbbra sem tudni, hogyan szerzik meg a kormányzati munkához szükséges parlamenti többséget.

Koalíciós szerződést írt alá hétfőn Prágában a cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Zöldek Pártjának (SZ) elnöke, miután háromhetes tárgyalás eredményeképpen sikerült megállapodniuk a kormányprogram alapelveiben és a kabinet személyi összetételében.

Az új jobbközép koalíciónak azonban nincs többsége a képviselőházban. A három pártnak ugyanis a 200 tagú képviselőházban csak 100 mandátuma van, hasonlóan mint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) együttesen, így kérdéses, hogy az új kormánynak sikerül-e megszereznie az alsóház bizalmát.

Miroslav Topolánek, a választáson győztes polgári demokraták elnökének, kormányfőjelöltnek legutóbbi nyilatkozata szerint is az esély csak ötven százalékos, s a politikus szerint ez az elképzelés már gyakorlatilag “halott”. Ennek ellenére Topolánek a koalíciós szerződés aláírásakor is megerősítette, hogy a programot a parlament elé terjeszti, s kormánya bizalmat fog kérni a testülettől. Topolánek most Jirí Paroubek, szociáldemokrata vezetővel tárgyal, hogy milyen feltételek mellett lenne hajlandó elfogadni az új kormányt és annak programját. Paroubek már korábban kijelentette, hogy csak a programok egybeesése alapján képzelhető el, hogy a szociáldemokraták megtűrnék az új kabinetet.

Posztok, priorítások

A Topolánek által felállított kabinetnek 16 tagja lesz, ebből a polgári demokratáké a miniszterelnöki és kilenc miniszteri poszt, míg a kereszténydemokraták és a zöldek három-három miniszteri bársonyszéket kapnak. A külügyminiszteri bársonyszék jelöltje Alexander Vondra, volt külügyminiszter-helyettes, diplomata, Václav Havel volt államfő egykori tanácsadója. A védelmi tárca élére Vlasta Parkanová személyében nő kerülne. A belügyminiszteri bársonyszék várományosa Ivan Langer, míg a pénzügyié Vlastimil Tlusty. A kormánynak három női tagja lesz.

A három párt megállapodott abban, hogy együttműködésük az egész választási időszakra szól, s egyetlen párt sem bocsátkozik semmiféle tárgyalásokba a szociáldemokratákkal a másik két párt tudta nélkül. A kommunistákkal a koalíció nem kíván együttműködni.

Az új kormány prioritásai között az Európai Unió, a család, a műveltség és az iskolaügy, a korrupció nélküli jogállam, az egészséges közpénzek, a modern gazdaság és a fejlett vidék áll. Bevezetnék az egysávos jövedelemadót is, azonban az eredeti elképzelésektől eltérően számos kivétellel. A kormányprogramban szerepel az előző kormány által kidolgozott és a parlament által májusban elfogadott nonprofit kórházi hálózat kialakításáról szóló törvény hatályon kívül helyezése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik