Nagyvilág

Terrortámadás készült Chicagóban

Letartóztatták egy amerikai szekta tagjait, aki több miami és chicagói épület felrobbantására készültek.

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe csütörtökön a floridai Miamiban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei – közölte az amerikai nagyváros ügyészi hivatala.

Az FBI a szövetségi és a helyi állami rendőri szervekkel hajtott végre közös razziát terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek felkutatására Miami Liberty City nevű külvárosában. Hatósági forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint öt amerikai, egy haiti, valamint egy meg nem jelölt állampolgárságú férfi – a chicagói, 442 méter magas Sears torony ellen készítettek elő terrortámadást, de célpontjaik között szerepelt több miami épület is.

Állítólag egy nyolcadik gyanúsítottat is őrizetbe vettek Atlantában. Az ABC televízió szerint a csoport úgy bukott le, hogy egy magát iszlám radikálisnak kiadó FBI-ügynök férkőzött be soraikba.

A CNN hírtelevízió tudósításából az derült ki, hogy a letartóztatottak, mint ahogyan azt a környék lakói vallották, egy szekta tagjainak tűnnek, akik katonai öltözéket viseltek, és rendszeres harci gyakorlatokat tartottak. A tv interjút készített a csoport egyik tagjával, aki szerint olyan vallási szervezetről van szó, amely „Allahot tanulmányozza és a Bibliát tiszteli”. A megszólaltatott elmondta, hogy vannak „katonáik” Chicagóban, de nem terroristák, és nem állnak kapcsolatban az al-Kaida-hálózattal, a „katona” kifejezés csupán azt tagadja, hogy a Biblián keresztül vesznek részt „fizikai és mentális kiképzésben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik