Nagyvilág

Koalíció, többség nélkül Csehországban

Parlamenti többség nélkül készül kormányt alakítani Csehországban a Topolánek vezette jobbközép koalíció.

Véglegesítette a kormányprogramot és a miniszteri tisztségek elosztását az új cseh hárompárti jobbközép koalíció – jelentette be pénteken Prágában Miroslav Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, a párt kormányfőjelöltje.

Topolánek a sajtóértekezleten újra beismerte: egyelőre nem tudja, hogyan szerez bizalmat az általa felállítandó kormány a képviselőházban, ahol a június eleji választás eredménye alapján a jobboldalnak és a baloldalnak 100-100 mandátuma van. A kormány jóváhagyásához a cseh alkotmány szerint a szavazáskor jelenlévő honatyák egyszerű többségének a voksa szükséges. A Hospodárské Noviny pénteki számában megjelent interjújában egyenesen “halottnak” minősítette az új koalíciót, de jelezte, hogy ennek ellenére programját a képviselőház elé terjeszti.

Két tárca a zöldeknek

Az új cseh kormánynak, amennyiben megkapja a bizalmat a képviselőháztól, 16 tagja lesz. A kormányfőt és kilenc minisztert az ODS jelöli, míg a két kisebb tagnak három-három minisztere lesz. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárté (KDU-CSL) lesz a mezőgazdasági, a kulturális és a védelmi tárca, míg a Zöldek Pártjáé (SZ) a környezetvédelmi, az oktatásügyi tárca, s ők vezetik a kormány törvényalkotási tanácsát is. Két eddigi tárca – a regionális fejlesztési, illetve az informatikai minisztérium – megszűnik, míg újonnan létrejönne az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri poszt.

Az egyes miniszteri tisztségek várományosainak a nevét még nem hozták nyilvánosságra, mert azokat először az érintett pártok szűkebb vezetőségének kell jóváhagynia. Erre Topolánek szerint vasárnap kerül sor, s várható, hogy a koalíciós szerződést hétfőn aláírják a pártok képviselői.

Egyeztettek

A polgári demokrata pártelnök pénteken délután újra négyszemközti megbeszélést folytat Jirí Paroubekkel, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökével arról, milyen feltételek mellett lenne hajlandó elfogadni az új kormányt a szociáldemokrácia. Paroubekék egyelőre azt hangoztatják, hogy csak akkor fogják elfogadni az új kormányt, ha annak programja tartalmazza a szociáldemokraták néhány elképzelését is.

A szociáldemokraták nyíltan jelezték: szívesebben látnának egy kisebbségi polgári demokrata kormányt, amelyet bizonyos feltételek mellett támogatni tudnának. Ez a megoldás Csehországban nem előzmények nélküli, s így kormányzott kisebbségben 1998 és 2002 között a szociáldemokrata Milos Zeman is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik