Nagyvilág

Petőfi-idézet Bushtól a Citadellán

Az amerikai elnök az '56-os forradalomról, a demokráciáról és Irakról értekezett görög díszletek között a Citadellán. Fontosabb bejelentés és izgalmak nélkül.

Nem szólt Putyin ellen

Az 1956-os forradalomról szóló mondatait nem használta fel Bush ara, hogy kétségbe vonja Oroszország demokratikus voltát, mint azt tette nemrégiben alelnöke Litvániában – értékelték gyorselemzésükben Bush mondatait a BBC meghívott szakértői.

George W. Bush Citadellán mondott beszédében az 56-os magyar forradalmi eseményeket a szabadságért folytatott heroikus küzdelemnek nevezte, és megemlékezett az orosz tankok bevonulásakor elesett több tízezer áldozatra. Az amerikai elnök felidézte Sztálin szobrának, mint a diktatúra szimbólumának ledöntését, és a nagy magyar forradalmárok, köztük, Kossuth és Petőfi szabadsággal kapcsolatos gondolatait. Mint mondta, Amerika nagyra becsüli a magyar nép kitartását, üdvözli fejlődését, és nagyra értékeli vele való szövetségét. George W. Bush magyarul – “Jó napot kívánok!” – köszöntette hallgatóságát, beszéde végén pedig Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből idézett.

A demokrácia magyarországi megteremtését az iraki és afganisztáni helyzettel állította párhuzamba, ahol, mint fogalmazott, két új, a terrorizmus elleni küzdelemre elszánt demokrácia született. Az elnök kiemelte hazánk fontos szerepét az unió és NATO munkájában, és utalt múlt heti bagdadi látogatására, ahol az új iraki kormányfő személyében egy a szabadságért küzdő, a magyar forradalmárok szellemiségéhez hasonló gondolkodású embert ismert meg. Továbbra is segítünk Iraknak abban, hogy elfoglalhassa jogos helyét az Egyesült Államok és Magyarország mellett, mint a szabadság részese – fogalmazott George W. Bush.

Az amerikai elnök örömét fejezte ki, hogy megnyitották kapujukat az 56-os menekültek előtt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is segítséget kíván nyújtani a szabadságért harcolók számára, mert, mint fogalmazott: „a szabadságot késleltetni lehet, de megakadályozni nem”. A szabad nemzetek, mint Magyarország, vagy az Egyesült Államok, kötelessége, hogy elérhetővé tegye minden ország számára a demokrácia előnyeinek megtapasztalását. Az elnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy budapesti látogatásán személyesen is találkozhatott az 56-os forradalom egyik tábornokával.


Az iraki és afganisztáni szerepvállaláson kívül Bush köszönetet mondott hazánknak a Koszóvóban, és a balkáni konfliktusban vállalt szerepéért is.

Történelmi díszletek

Az amerikai elnök különleges díszletek között tartott beszédet Budapesten. Görög színházat idéző pódium- és emelvényrendszert építettek a gellérthegyi Citadella előtt, hogy a legszebb budapesti panoráma előtt fejthesse ki álláspontját az Egyesült Államok Európa-politikájáról. A hallgatóság és a sajtó számára emelt három emelvény félkör alakban ölelte körül a szónoki pulpitust, amelyre az amerikai elnök hagyományos jelvénye helyett ezúttal a magyar főváros címerét rögzítették. Az egyik emelvény felett piros-fehér-zöld sávban Budapest Magyarország felirat volt olvasható. A félkört amerikai és magyar zászlók díszítették.

A beszédét 315 meghívott vendég és 220 újságíró hallgatta meg a helyszínen. A meghívottak listáját közjogi méltóságok, pártvezetők, vezető politikusok, katonai és vallási vezetők, üzletemberek, valamint Magyarországon akkreditált diplomaták alkották. A félkör jobb oldalán, a vezető politikusok számára fenntartott részen foglalt helyet Sólyom László köztársasági elnök és felesége, Gyurcsány Ferenc és felesége, valamint Szili Katalin házelnök. A 220 újságíró közül 21 állandó fehér házi tudósító. Szavait élőben közvetítette a CNN hírtelevízió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik