Nagyvilág

NZZ:Egyenlőtlen felek találkozója volt a bécsi EU-USA csúcs

Egyenlőtlen partnerek találkoztak Bécsben az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek tanácskozásán - értékelte az eseményt csütörtöki kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung.

A konzervatív svájci újság rámutatott: egyik oldalon az Egyesült Államok foglalt helyet, a másikon pedig egy olyan unió vezető garnitúrája, amely külpolitikai síkon a legjobb esetben is csak hézagosan cselekvőképes, s amelynek tagállamai korábban voltak már a jelenleginél egységesebbek. Az EU küzd a politikai egységért és formáért, és nem tudja, miként valósítsa meg mind a kettőt.

Bush egyetlen elődje sem volt ilyen népszerűtlen- Tages-Anzeiger

A zürichi Tages-Anzeiger meglátása szerint a helyzet iróniája, hogy éppen a teheráni mollák segítik elő a törékennyé vált transzatlanti viszony javítását. Mindazonáltal a transzatlanti párbeszédben mutatkozó új józanság sem képes elfedni, hogy az amerikai elnök személye tehertétellé vált. Egyetlen elődje sem volt ilyen népszerűtlen Európában, mint Bush, aki akadályozza a visszatérést a normális transzatlanti viszonyhoz és a történelmi barátsághoz.

Jelképes engedmények- Die Presse

A bécsi Die Presse szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok eltérő alaphelyzetéből fakadóan a legjobb akarattal sem alakítható ki közös politika. Ebből a dilemmából pedig azért nincs kiút, mert nem körvonalazódik olyan közös európai biztonság- és külpolitika, amely rászolgál erre a névre. Ezért jelenleg legföljebb csak jelképes engedményeket és fesztelen légkört lehet elvárni közöttük.

Az amerikai monológból dialógus lett- Kurir

A hidegháború vége és az iraki nézeteltérések után az Újvilág ismét fölfedezte az öreg Európát – mutatott rá a bécsi Kurier. – Az amerikai monológból dialógus lett. Légkörüket tekintve a transzatlanti kapcsolatok új minőségi szintre érkeztek – többről azonban még nincsen szó. Erről pedig nem az USA tehet, hanem az európaiak. A két partner egyelőségéről még hosszú ideig nem beszélhetünk. Az EU mély alkotmányos válságot él át: tagállamait viták osztják meg, nincs egyértelmű hatalmi központ, míg külpolitikai síkon az EU többszólamú kórust alakít.

Európa és az USA közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk- Il Messaggero

Még Guantánamo árnyéka sem volt képes elhomályosítani az Európa és az Egyesült Államok kapcsolataiban bekövetkezett új átláthatóságot – állapította meg a római Il Messaggero. – A börtöntelep kérdése nem váltott ki törést a két fél viszonyában. A bécsi találkozó végén kitűnt, hogy napjaink minden égető problémájának dacára Európa és az Egyesült Államok ma közelebb áll egymáshoz, mint gondolnánk. Ez még annak az a nagyfokú elégedetlenségnek a dacára is így van, amelyet az európai népek éreznek az Egyesült Államokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik