Nagyvilág

Nincs nagy esély arra, hogy bizalmat kap a cseh koalíció

Miroslav Topolánek, a cseh képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke csütörtökön egy lapinterjúban beismerte: nincs nagy esély arra, hogy az általa felállítandó hárompárti jobbközép kormány bizalmat kapjon az új parlamentben.

“Az esély úgy 50:50 százalék. Az eddigi nyilatkozatok, illetve ismereteim alapján úgy tűnik, hogy az általunk felállított koncepció már halott” – jelentette ki Topolánek a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilapnak adott interjújában. A tekintélyes újság csütörtökön részleteket közölt a beszélgetésből, amely teljes terjedelmében pénteken jelenik meg.

A pártvezért Václav Klaus államfő bízta meg a kormányalakítási tárgyalásokkal. Topolánek a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárttal (KDU-CSL), valamint a Zöldek Pártjával (SZ) folytat tárgyalásokat egy új kormányról. Ennek a jobbközép koalíciónak azonban csak 100 képviselője lenne a 200 tagú képviselőházban, így sorsa az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) kezében van. A szociáldemokraták jelezték: csak egy kisebbségi polgári demokrata kormányt tudnak elfogadni, megtűrni.

“Nem is annyira a programmal, mint inkább a hárompárti koalíció koncepciójával van bajuk (a szociáldemokratáknak). Még nem tették túl magukat azon, hogy együttműködtek a kereszténydemokratákkal” – jegyezte meg Topolánek.

Topolánek úgy véli, hogy a szociáldemokraták a helyzet ismeretében emelik a tétet és saját árukat. “Szinte minden áron szeretnék eltávolítani a születő koalícióból a kisebb pártokat, s aztán tárgyalnának. Ez az én személyes véleményem” – mondta a jobboldali pártelnök. Ugyanakkor megerősítette, hogy a szavazás bizonytalan kimenetele ellenére is az ODS mindenképpen a parlament elé akarja vinni a kormányprogramot és a hárompárti kabinet koncepcióját.

Vlastimil Tlusty, a polgári demokraták alelnöke és pénzügyminiszter-jelöltje a Lidové Noviny című konzervatív lapnak azt állította: ha az ODS-nek nem sikerül elfogadtatnia célkitűzéseit, különösen az egysávos adó gondolatát, akkor a párt a jelenlegi patthelyzet feloldására inkább az előre hozott választás gondolatát fogja támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik