Nagyvilág

Narancsszínű koalíció Ukrajnában

Több hónapos bizonytalanság után sikerült megállapodniuk a narancsszínű forradalomban részt vevő politikai pártoknak a koalíciós kormányzásról. Egyes források szerint újra Julija Timosenko lesz a kormányfő.

Megszületett a megállapodás az új kormánykoalícióról Ukrajnában az elnök pártja és a narancsszínű forradalomban részt vevő szövetségesei között.


Roman Bezszmertnij, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk tárgyalóküldöttségének vezetője szerdán a kijevi törvényhozásban bejelentette: megállapodást kötöttek a közös kormányzásról a Julia Timosenko volt kormányfő vezette tömörüléssel és a szocialistákkal.


A megállapodással véget ér a három hónapig tartó politikai bizonytalanság, amely a március 26-i parlamenti választásokat követte, és amelyben egyik párt sem kapott többséget.


A narancsszínű forradalomban részt vevő pártok a választásokat követően ugyan azonnal összeültek, de nem tudtak felülkerekedni a szövetségük korábbi felbomlását is okozó megosztottságon. A 450 fős parlamentben 86 mandátuma van a Mi Ukrajnánknak, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Blokknak 129, míg a szocialistáknak 33 képviselői hely jutott a választásokon.


Timosenko lehet a kormányfő

Julija Timosenko a parlamentben szerdán kijelentette, hogy a megállapodással a demokrácia diadalmaskodott Ukrajnában. A koalíció megteremtése sok évre előre meghatározza azt az irányt, amelyet Ukrajna követ majd, és amelyen az ország eljut az Európai Unióba – hangoztatta. A politikusasszonyt tavaly szeptemberben mozdította el kormányfői tisztségéből Viktor Juscsenko államfő, és most úgy tűnt, vonakodva fogadja a visszatérést a miniszterelnöki posztra.


Az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál szerdán azt írta: az ukrán elnök kedd este találkozott a narancsszínű forradalom pártjainak vezetőivel és megállapodtak, hogy a Julija Timosenko lesz a kormányfő.Sajtóértesülések szerint a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk adja majd a parlament elnökét, a szocialisták pedig a törvényhozás első alelnökét. A kormányban a Timosenko pártja várhatóan 11, a Mi Ukrajnánk 8, a szocialista párt pedig 4 tisztséget kap.


Roman Bezszmertnij azt javasolta, hogy az egyezséget június 23-án, pénteken írják alá. Timosenko és a szocialista Olekszandr Moroz viszont azt akarja, hogy már szerdán megtörténjen az aláírás. Bezszmertnij indítványát szavazásra tették fel, amit a 450 fős parlamentben csupán 154-en támogattak. Jurij Jehanurov ügyvezető kormányfő (Mi Ukrajnánk) közölte, hogy a pártszövetség vezetősége szerda este tanácskozik a koalíciós megállapodásról, amelyet mindhárom koalíciós párt vezetőségének jóvá kell hagynia, ezután kezdődhet meg a frakciótagok aláírásának gyűjtése. Az aláírásgyűjtésre szerdán és csütörtökön kerül sor, és a koalíció létrehozásáról szóló hivatalos bejelentés csütörtökre vagy péntekre várható. Egyes értesülések szerint a hivatalos megállapodást várhatóan már csütörtökön aláírják.


A Viktor Juscsenko elnököt hatalomra segítő narancsszínű erők együttesen 243 képviselői hellyel rendelkeznek a 450 fős a törvényhozásban.


Taktikáztak


Ivan Lozovij politológus, a kijevi Államiság és Demokrácia Intézetének elnöke szerint “a Mi Ukrajnánk azért húzza a dolgokat, hogy éreztesse: még mindig van egy végső lehetőség, hogy ennek nem kell megtörténnie.” “Ha beleegyeztek abba – márpedig úgy tűnik -, hogy Timosenko legyen a kormányfő, elképzelhető, hogy valamilyen engedményt akarnak kicsikarni tőle az utolsó pillanatban” – tette hozzá.


A Mi Ukrajnánk a múlt héten jelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdett a márciusi választásokon legtöbb szavazatot szerzett ellenzéki Régiók Pártjával is. A legújabb megállapodás ellenére továbbra is vannak nézeteltérések a leendő koalíciós partnerek között. Olekszandr Moroz szocialista pártelnök és Anatolij Matvijenko (Mi Ukrajnánk) szerdán közölte, hogy a regionális önkormányzatokkal kapcsolatos egyes fejezetek még finomításra szorulnak. Mindhárom erő egyetért Ukrajna nyugati orientációjában, de az integráció fokáról nézeteltérések vannak köztük. A Mi Ukrajnánk az ország NATO-tagságára törekszik, míg a szocialisták ezt ellenzik, és népszavazás kiírását követelik a kérdésben. Gazdasági téren is mélyreható különbségek vannak a Mi Ukrajnánk liberális, a BJuT beavatkozáspárti és a szocialisták baloldali elgondolásai között, utóbbiak egyebek között a termőföldek magánkézbe adását ellenzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik