Nagyvilág

Megérkezett Bush

Néhány perccel este nyolc óra előtt leszállt az amerikai elnököt szállító különrepülőgép, az Air Force One a Ferihegyi repülőtéren.

Az amerikai elnököt és feleségét szállító különrepülőgép, az Air Force One néhány perccel este nyolc óra előtt szállt le a ferihegyi repülőtéren. A repülőgépből kilépő elnöki párt Göncz Kinga külügyminiszter fogadta.

George W. Bush csütörtökön kezdi hivatalos programját, amelynek keretében találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, tárgyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve elmondja az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatáról szóló beszédét. Bush a magyar fővárosba Bécsből érkezett, ahol az Európai Unió és az Egyesült Államok évente tartott csúcstalálkozóján vett részt.


Az amerikai elnök kíséretében van Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A rövid köszöntés után George W. Bush és felesége, valamint az amerikai külügyminiszter az amerikai elnök számára külön készített speciális gépkocsiba szállt és szálláshelyére, a belvárosi Le Meridien szállodába hajtatott.

Az Air Force One leszállása idején az éppen akkor érkező polgári járatok gépeinek várakozniuk kellett, a kényszerű körözés összesen öt-hat gépet érintett – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A Ferihegyi repülőtér mindhárom terminálja folyamatosan üzemelt az amerikai küldöttség érkezése idején, az utasok azonban az útlezárások miatt nem tudták elhagyni Ferihegyet. Ez mintegy 1000-1200 utast érintett.

Az amerikai elnök különrepülőgépe előtt a küldöttség egyik részét szállító gép landolt Budapesten. Szerda este összesen öt amerikai különgép szállt le Ferihegyen, további kettő már az elmúlt napokban megérkezett. Az amerikai elnököt kísérő küldöttségben összesen mintegy hatszáz ember kapott helyet.


Fokozott biztonsági intézkedések


A FigyelőNet helyszíni tudósítójának beszámolója alapján a szállodát amerikai és magyar rohamrendőrök vették körül, az épület felett több tucat helikopter keringett, a Le Meridien tetején pedig mesterlövészek foglaltak helyet. A járókelő és kíváncsiskodó tömeg egyre türelmetlenebbül várta a forgalomtól lezárt Károly körút megnyitását, melynek pontos időpontjáról a FigyelőNet információi alapján maguk a rendőrök sem tudtak, végül háromnegyed kilenc előtt pár perccel engedélyezték a körúton való gyalogos áthaladást.


A tervezett forgalomkorlátozások a kisföldalatti és a 4-6-os villamos vonalán az elnöki gép érkezésekor léptek életbe, az amerikai elnököt szállító gépkocsikonvoj útvonalát végig lezárták a forgalom elől. Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a Ferihegyi repülőtéren is, ám egészen az elnöki különgép, az Air Force One érkezéséig zavartalanul szálltak fel, illetve le a polgári repülőgépek. Az Air Force One leszállása idején az éppen akkor érkező polgári járatok gépeinek várakozniuk kellett, a kényszerű körözés összesen öt-hat gépet érintett – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.


A látogatás jelentősége


George W. Bush amerikai elnök látogatása rendkívüli fontosságú a magyar diplomácia szempontjából, mert azon ritka alkalmak egyike, amikor az egész világ figyelme Magyarországra irányul.

Az egynapos vizit részeként az USA első embere beszédet mond a Citadellánál, melyet a CNN élőben közvetít, és részt vesz egy megemlékezésen az 56-os magyar forradalom 50. évfordulója kapcsán. Politikai értelemben az amerikai megemlékezés önmagában is jelentős, a látogatás ténye pedig jelzésértékű, tekintettel arra, hogy az utóbbi fél évben az amerikai elnök csupán négy alkalommal járt külföldi körúton.


Vízumkérdés, afganisztáni misszió

A First Lady-vel érkező amerikai elnök csütörtökön találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel és megbeszélést folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Minden bizonnyal szóba kerül az amerikai vízum kérdése, a terrorizmus elleni harc és információink szerint egyeztetésre kerül majd sor az afganisztáni misszióban való újfajta szerepvállalásunkról.

A világ legjobban védett politikusa egy 15 kocsiból álló konvojjal közlekedik Budapest utcáin, és háromszáz testőrén kívül elhozta saját páncélozott járműveit. A magyar rendőrség kétezer fős alakulattal járult hozzá Bush védelméhez, a biztonsági intézkedések több tíz millió forintba kerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik