Nagyvilág

Irán tovább halogatja a választ

Irán augusztus 22-én ad hivatalos választ az atomprogramjával kapcsolatos nyugati ajánlatcsomagra - közölte Mahmúd Ahmadinezsád elnök szerdai beszédében. George Bush szerint ez a határidő túl hosszú, hiszen a nagyhatalmak korábban június 29-ét jelölték meg az együttműködésre adandó válasz végső határidejéül.

Tanulmányozzuk az ajánlatot, s ha Isten is úgy akarja, Mordad (iráni) hónap végén előterjesztjük véleményünket – fogalmazott az iszlám köztársaság elnöke Hamedan tartományban elhangzott beszédében, melyet az iráni állami televízió élőben közvetített. Az említett iráni hónap augusztus 22-én ér véget. Ahmadinezsád elnök szerdai vidéki beszédében megismételte azt az iráni álláspontot, amely szerint a tárgyalásoknak egyenlőségen kell alapulniuk, bármiféle előfeltétel nélkül.

George Bush amerikai elnök szerdán Bécsben, az EU vezetőivel folytatott tárgyalásait követő sajtóértekezletén azt mondta, túl hosszú lenne az iráni válaszra nyitva álló időszak, ha augusztus 22. lenne a határidő. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egységes az iráni atomdosszié ügyében, a döntés Teheránon múlik, azon, hogy letesz-e az atomfegyver birtoklására irányuló törekvéséről – jelentette ki az amerikai elnök. Bush “közös diplomáciai front” létrehozására szólította fel a nemzetközi közösséget, és közölte, hogy Washington kész tárgyalóasztalhoz ülni Teheránnal, ha az iráni vezetés bizonyítja, hogy felfüggesztette az urándúsítást.

Mint az előzőleg Bécsben diplomáciai forrásból kiszivárgott, az Iránnak június elején ajánlatot megfogalmazó hatok (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország) június 29-ig várnak választ Teheránból, e napon tartják ugyanis a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő G8-csoport külügyminisztereinek találkozóját Moszkvában.

A nagyhatalmak által június 6-án előterjesztett ajánlat segítséget ajánl fel Irán polgári célú nukleáris programjához, és számos biztonsági garanciát, és kereskedelmi előnyöket is tartalmaz. Az ajánlat feltételül szabja az ipari célú urándúsítás azonnali leállítását, de konkrét szankciókat nem helyez kilátásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik