Nagyvilág

Bush elterelheti a figyelmet a Gyurcsány-csomagról

Az amerikai elnök látogatása inkább szimbolikus, semmint tényleges belpolitikai jelentősséggel bír. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a kormány számára attól függően hozhat hasznot, hogy miként sikerül kommunikálni a felvetődő témákat.

Védegylet kint, Sólyom bent

Csütörtök délutántól a Szabadság téren tüntet a Civilek a Békéért szövetség George W. Bush ellen az amerikai elnök budapesti látogatása kapcsán. Érdekesség, hogy a megmozdulás egyik fő szervezője az a Védegylet, amelynek alapítója a Bush-sal csütörtök délelőtt tárgyaló Sólyom László köztársasági elnök.

Az amerikai elnök látogatása csak szimbolikus hatással van a magyar belpolitikára, az egész egy marketing – állítják egybehangzóan a FigyelőNet által megkérdezett szakértők.

Miért pont most?

„Az amerikai elnök látogatása mindenhol a világon jelentőséggel bíró belpolitikai eseménynek minősül, nem véletlen, hogy választási kampányok idején az elnök jellemzően nem látogat egyetlen országba sem, elkerülendő a választások kimenetelének befolyásolását. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor az USA szempontjából minden bizonnyal kiemelt stratégiai fontosságú partnerről van szó” – véli Budai Bernadett. A politológus hangsúlyozta: nem véletlenül választották a magyarországi látogatás időpontjául sem a tavaszi voksolás utáni, de az őszi önkormányzati választásokat hónapokkal megelőző időpontot, ugyanakkor a látogatás – amelynek fontos eleme az 50 évvel ezelőtti eseményekre való megemlékezés – nem csúszhatott az 1956-os évforduló utánra sem.

Üzenetértéke van

A látogatásnak azonban a választásokat követően is fontos üzenetértéke van. „A látogatás jelenlegi politikai haszna napirendformáló szerepében lehet, amennyiben sikerül legalább részben háttérbe szorítani a kiigazító lépések ügyét a belpolitikai tematikán belül” – mondta Budai Bernadett.


A politológus szerint a haszna hónapokkal, akár évekkel később is felhasználható lehet, mint hivatkozási alap, mivel vélhetően jól rögzül az emberek emlékezetében az amerikai elnök látogatása. Budai Bernadett hangsúlyozta: sok fog azonban múlni azon, hogy a média érdeklődése mennyire irányul a tárgyalások tartalmi kérdéseire, vagy inkább a bulvár jellegű információk kötik majd le a figyelmet.

Nem lesznek nagy döntések

Gíró-Szász András ezzel szemben úgy véli, a látogatásnak csak annyi szerepe lesz, amennyit a politikai elitnek sikerül ráépítenie. „Egy ilyen látogatásnak imázsnövelő szerepe van a fogadó kabinetet tekintve, az elnök magyarországi tartózkodása szimbolikus jelentősséggel bír. A kormány pozitív tartalommal igyekszik majd ezt feltölteni, gondolok itt az 1956-os megemlékezésekre, vagy akár a vízumkényszer eltörléséről folytatandó tárgyalásokra. Az ellenzék pedig ezeket a pontokat veszi majd górcső alá. Konkrétabban nincs értelme erről beszélni, mert reális politikai hatása nem lesz a következő két napnak” – hangsúlyozta a Századvég ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik