Nagyvilág

Török teológusok „megtisztítják” az iszlámot a nőket megalázó részektől

Török muzulmán teológusok megtisztítják az iszlám hagyományok legfőbb gyűjteményét, a Mohamed próféta mondásait tartalmazó Hadíszt azoktól a részektől, amelyek megengedik a nőkkel szembeni erőszakot - jelentették be hivatalosan.

„Semmilyen olyan kijelentés nem tulajdonítható – még közvetve sem – az iszlám prófétájának, amely megalázza a nőket, javasolja vagy igazolja az erőszakot velük szemben. Semmi köze a Koránhoz vagy az iszlámhoz az olyan tételeknek, amelyek szerint a nők születésüknél fogva fogyatékosok, értelmileg vagy vallásilag nem teljesek vagy egyenesen rosszak” – jelentette ki az NTV televízióban Mehmet Gormez, a hivatal egyik vezetője, hozzátéve, hogy az ilyen diszkriminatív gondolatokat az elmúlt évszázadok során csempészték bele a Hadíszba, amely a Korán mellett az iszlám szent könyve.

A vallási ügyek hivatala, a vallási ügyek legfőbb kormányzati hatósága Törökországban, amely a szigorúan világi 35 szakértőt bízott meg a Hadísz új, ötkötetes kiadásának előkészítésével. Az új kiadvány 2007 végén jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik