Nagyvilág

Lemondtak a cseh kormányról?

Nehezen haladnak a kormányalakítási tárgyalások Csehországban, s a keddi prágai sajtó úgy látja: Miroslav Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének első kormányalakítási kísérlete nagy valószínűséggel nem jár sikerrel.

“Most úgy néz ki, hogy az első körben nem lesz kormány. Mindkét oldal már csak azt akarja megmutatni, hogy mindent megtett saját programja elfogadtatása érdekében. Nyilvánvaló, hogy a második kísérletben már nem százas koalícióban gondolkodnánk, hanem kihagynánk a kisebb pártokat” – idéz a Mladá Fronta Dnes egy, a polgári demokraták köreiből származó, magát megnevezni nem kívánó forrást.

A június elején megtartott képviselőházi választást ugyan az ODS nyerte, de a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban. A polgári demokraták így csak akkor tudnak kormányt alakítani, ha valami módon megegyeznek a szociáldemokratákkal.

A többség kisebbségit akar?

A Mladá Fronta Dnes mellett további két mérvadó lap, a Hospodárské Noviny és a Lidové Noviny is egybehangzóan azt állítja: Jirí Paroubeknek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökének célja, hogy a polgári demokraták kisebbségi kormányt alakítsanak, s annak formájáról, programjáról közvetlenül tárgyaljanak a szociáldemokratákkal. “Kizárólag kisebbségi kormányt fogunk támogatni, amelyben az ODS és egy kisebb párt lenne. Azt szeretnénk, ha a koalícióból a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) kimaradna” – mondta a Hospodárské Novinynek egy szociáldemokrata vezetőségi tag. A tekintélyes újság azt írja, hogy ezt a változatot a polgári demokraták is reálisnak tartják.

“A reformprogramunkat a parlament elé terjesztjük. Ha a kormány nem kap bizalmat, következik a második kísérlet, ott biztosan meg tudunk egyezni” – nyilatkozta a lapnak egy vezető polgári demokrata politikus.

Három lehetőség van

Topolánek, aki vasárnap még teljes egészében elutasította Paroubekék követeléseit, a Mladá Fronta Dnes keddi számában megjelent interjújában már árnyaltabban fogalmazott. “Számunkra a programbeli meghátrálás nagyon nehezen elfogadható, szinte elfogadhatatlan” – jelentette ki Topolánek. A lapok szerint egy kisebbségi polgári demokrata kormány programjából bizonyára kimaradna majd az egykulcsos adó, illetve különféle illetékek bevezetése az egészségügyben.

A kormányalakítási tárgyalásokra a hatályos cseh alkotmány szerint két ízben az államfő ad megbízatást, míg harmadszor a képviselőház elnöke. Topolánek jelezte: az ODS mindent megtesz azért, hogy mindhárom kísérletet ellenőrzése alatt tartsa, s ennek érdekében nem zárja ki az eddig mellőzött kommunistákkal való tárgyalást sem.

A házelnöki tisztséget úgy a polgári demokraták, mint a szociáldemokraták is maguknak követelik. A média szerint az esetleges Topolánek-kormány szociáldemokrata támogatásának is az egyik feltétele az, hogy Paroubek lehessen a házelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik