Nagyvilág

Bombariadó volt Bush bécsi találkozója előtt

Bombariadó volt reggel Bécsben, ahová 20 órás látogatásra este érkezik az amerikai elnök, ám kiderült, hogy csak pokolgéputánzatok okoztak izgalmat.

Az első „pokolgépet” 7.30-kor fedezték fel a Hofburg közelében, ahol szerdán George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter az Európai Unió vezető képviselővel tárgyal. A bécsi rendőrség egy robot bevetésével „hatástalanította” a gyanús bőröndöt, amelyet egy utcai elektromos kapcsolószekrényhez rögzítettek. A bőröndből drótok lógtak ki, és egy antennát is ráerősítettek. Hasonlóan gyanús csomagot fedeztek fel az amerikai küldöttség szálláshelyének kijelölt Intercontinental szálloda közelében is, később pedig egy harmadikat nem messze a hoteltől.

A bombariadót – amelynek keretében lezárták a gyanús csomagok megtalálási helyének a környékét – mintegy két óra múlva fújták le, miután kiderült, hogy egyik bőröndben sem volt robbanóanyag. Az osztrák sajtó rendkívül bő terjedelemben foglalkozik az amerikai elnök bécsi látogatásának biztonsági előkészületeivel.

A napilapok térképekkel illusztrált cikkekben adtak hírt arról, hogy szerdán biztonsági zárlat alá veszik” Bécs központját, a Hofburgot, valamint az Intercontinental szállót és környékét. E helyszíneken elterelik a forgalmat, általános parkolási és megállási tilalmat érvényesítenek, mintegy 300 üzletet, kávézót, éttermet zárnak be az EU–Amerika csúcstalálkozó idejére.

A bécsi tömegtájékoztatás külön hírben számolt be arról, hogy biztonsági okokból állítólag még a WC-papírt és az ásványvizet is a németországi Ramsteinből (az ott lévő hatalmas amerikai támaszpontról) szállítják Bécsbe az amerikai küldöttségnek. Az osztrák rendőrség mintegy 3 ezer tagja biztosítja a Bush-látogatást, nem beszélve az amerikai biztonsági szolgálatok Bécsbe vezényelt tagjairól.

Külön egységek fogják biztosítani azt a tiltakozó megmozdulást is, amelyet különféle globalizációellenes szervezetek, valamint Ausztriába betelepültek egyesületei szerveztek szerda délutánra. A szervezők remélik, hogy a tiltakozás résztvevőinek a száma 10-15 ezer között lesz a mintegy másfél milliós osztrák fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik